Gå til sidens hovedinnhold

Lei mobbing

Artikkelen er over 8 år gammel

17 år gamle Martin Moberg trår til for at mobbeofre skal få det bedre.

Martin Moberg vet selv hva det vil si å være utsatt for mobbing. Tidlig på barneskolen begynte han med selskapsdans, og det bidro raskt til at han ble et offer for mobbing. Han ble kalt homo, og mindre pene ting.

– Men jeg lot meg ikke knekke og fortsatte å være meg selv. Det har jeg alltid vært og heldigvis har jeg hatt psyke nok til å tørre å være det. Det er lett å la seg knekke når du blir mobbet, men jeg har en sterk psyke. Etter hver tror jeg folk har begynt å respektere meg for det, sier Moberg.

– Mange sliter psykisk

Og nettopp det å få lov til å være seg selv, er noe unggutten er opptatt av.

Selv firer han ikke en tomme, og vil på ingen måte endre seg for å passe bedre inn i det som forventes av deg. Han har sett mange eksempler på at folk har blitt mobbet, og hva det har gjort med dem.

– Mange sliter psykisk i lang tid etter mobbing. Det burde ikke være slik. Vi må tørre å si ifra at mobbing ikke er greit, sier 17-åringen.

Moberg står nå bak en ny frivillig organisasjon som heter Mot Mobbing. Rent formelt ligger den inn under Civitan, og målet er å kunne gi folk som er utsatt for mobbing et sted de kan være og føle seg trygge. Og ikke minst; et sted å være seg selv.

Flere henvendelser

– Vi vil registrere organisasjonen i Brønnøysund, slik at andre som vil starte liknende tilbud under samme navn må gå gjennom oss. Jeg har allerede fått mange henvendelser fra folk andre steder, som gjerne vil gjøre det, sier han.

Så langt har Martin Moberg fått med seg tre medhjelpere.

Det er moren Nina Moberg, samt Kaja Karlsson og Grace Andersen. Alle voksne damer som ønsker å bidra. Nå har jakten på et sted å være startet.

– Vi har vært i dialog med noen og håper det løser seg snart. Planen er at vi skal få til et åpent hus med lav terskel, sier Nina Moberg.

Målet med å ha et samlingssted, er at alle skal føle seg velkomne. Men ingen har lov å plage andre. Vi ønsker også å legge opp aktivitetene etter hva folk ønsker å drive med. Her skal alle få være med å bestemme, sier hun.

I starten ser de for seg at møteplassen blir åpen to til tre ganger i uken.

Skal ikke ties

Det Martin Moberg er mest opptatt av, er at mobbing ikke skal forties. Det skal snakkes om. Bare sånn tror han det er mulig å få gjort noe med problemet. Et problem som han mener er stort.

– En måte å si fra om at mobbing ikke er greit på, er å gå med en av luene vi har fått laget. Med «Mot Mobbing synlig på lua, tar du et klart standpunkt. Luene har blitt populære. Så langt har vi fått laget 25, men hun som strikker jobber raskt. Kanskje kan strikking av luer også bli en aktivitet på treffene våre, sier Moberg, som også planlegger T-skjorter med organisasjonens logo på.

– Det er et øye, som symboliserer at det alltid er noen som ser, sier han.

Kommentarer til denne saken