Den etter hvert mye omtalte kaka ble kjøpt inn 11. januar 2011. Datteren Mari skulle feire sin 18-årsdag og mamma Camilla Langbo-Lien var usikker på om hun hadde kake nok til alle gjestene. Derfor dro hun på butikken for å kjøpe en kake for å ha på «varastyre». Valget falt på en brioche med krem.

Kaka ble lagt på kjøkkenhylla og ble glemt. To måneder etterpå kom familien på kaka som hadde blitt liggende. Siden etiketten tilsier at kaka har en holdbarhet på sju dager i romtemperatur, ble familien overrasket over å se at kaka fortsatt var like myk og fin som dagen den ble kjøpt.

Ville la den ligge

Familien bestemte seg for å la kaka ligge for å se hvor lang tid som måtte til før den ble dårlig. To år har gått siden den gang, og kaka er fortsatt tilnærmet like fin. Melisglasuren er borte, men gjærbaksten er fortsatt myk der den ligger i plastikk lukket igjen med et klips. Kaka er blitt en snakkis i familien og vennekretsen. «Alle» besøkende må pirke på den.

Camilla, datteren Mari og resten av familien har satt en stopper for å handle mer kjøpekaker. Det frister dem ikke lenger.

– Kaka er både skremmende og fascinerende. Hva er det i den? Hva er det egentlig vi har i oss av syntetiske stoffer, spør Camilla. Hun lurer på om produsenten har funnet et mirakelmiddel som gjør at kaka ikke råtner.

Det eneste tegnet som tilsier at kaka har ligget på kjøkkenet i to år, er at emballasjen går i oppløsning. Dette er enda en ting som skremmer familien.

– Emballasjen begynner å forvitre etter to år, mens kaka er lik, konstaterer Camilla og datteren.

Produsert høsten 2010

United Bakeries Norway informerer at den nevnte kaka ble produsert 20. oktober 2010. Ifølge produsenten er produktene produsert i omgivelser underlagt strenge hygienekrav, med luftfiltrering i pakkeområdene.

– Det eneste konserveringsmiddelet i dette produktet er kalsiumpropionat. Våre produkter gjennomgår ingen bestråling og behandles ikke med noen kjemiske produkter for å «garantere» holdbarheten, melder produsenten via United Bakeries Norway.

Prosessen gir fint utseende

Kaka blir stekt på en måte som gjør at mikrobiologisk forurensing reduseres. Deretter blir den fryst. Dette reduserer mulighetene for utvikling av for eksempel gjær og mugg. Når alt er håndtert på riktig måte før pakking av produktet og hvis kvaliteten på plastemballasjen er som den skal, er det små sjanser for senere forurensing, forklarer United Bakeries Norway.

Kakeprodusenten garanterer at deres produkter er laget uten verken kjemiske produkter eller kjemisk behandling.

– Det er ikke usannsynlig at produktet på grunn av produksjonsmetoden, ikke tilsettingsstoffer, kan opprettholde et tilsynelatende fint utseende. Likevel anbefales det absolutt ikke å spise produktet etter to års oppbevaring ved stuetemperatur, sier Jens Østergaard, driftssjef i United Bakeries Norway.