GRAN: Stress er et stadig større problem også hos unge. Det vil både Vibeke Olss og Hadeland videregående skole gjøre noe med.

Mandag var elever ved Hadeland videregående skole samlet til foredraget «Livet er så mye mer enn fem likes på Facebook» i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse. Temaet for verdensdagen i år er «Se hverandre, senk skuldrene».

Stressmestringskurs

Ungdommers hverdag er i økende grad preget av et forventningspress, og ved den videregående skolen i Gran går de ut med tilbud til elevene om stressmestringskurs i høst.

Å minske stressnivået, øke selvfølelsen og få det bedre med seg selv, var også begeistringstrener Vibeke Olss' anliggende da hun holdt sitt 50 minutters foredrag for elevene. Utgangspunktet tok hun i egne opplevelser.

– Jeg har kastet opp halve livet, følt meg stygg, tykk, udugelig og at ingen likte meg, fortalte hun en lydhør forsamling.

– Dere er unike

Olss ga så elevene regneoppgaven: 8–1.

– Nei, svaret er ikke sju. Legger du ut noe på Facebook og får åtte veldig bra tilbakemeldinger og én dårlig, er det den dårlige du tenker på hele tiden, sa hun. Det gjelder å greie å snu tankegangen, og tenke: jeg er «okei», poengterte hun.

– Dere er alle unike i den dere er, er dere klar over det? Si det til deg selv hver dag, sa hun.

Hun ga også elevene flere tilsynelatende enkle tips til øvelser for å endre et oppstresset tankemønster, for eksempel foran eksamener og prøver: Som å bytte ut ordet «må» med «vil», glemme ordet «ikke», og omprogrammere tankene ved å skrive opp positive ting om seg selv.

I kveld holder Olss foredrag på Garverigaarden på Roa.