FAU ved Gran ungdomsskole har jobbet med å realisere drømmen om en park for skateboard, sykler, sparkesykler og rulleskøyter i tilknytning til skolen. De tok opp saken etter innspill fra rektor Hege Blaker.

- Egentlig kom ønsket fra noen ivrige skatere her på skolen, som ønsket seg et anlegg. Det er morsomt at det nå blir noe av, sier rektoren.

Hele anlegget blir på grusbanen rett bak ungdomsskolen. Det blir en plass på 1.000 kvadratmeter som skal asfalteres. Spredt rundt på dette arealet skal det bygges opp flere moduler i granitt fra Kina. Anders Jåvold Hagen har vært konsulent og har funnet fram til at denne granitten gir mest for pengene.

Vedlikeholdsfritt

Det er absolutt den beste løsningen. Det er vedlikeholdsfritt og svært holdbart. Sammenlignet med andre materialer er det også svært prisgunstig, sier Jåvold Hagen. Han har selv drevet med skating i mange år, og kjenner godt til hva som er bra. Han er entusiast og har tatt på seg å tegne anlegget og innhente priser helt gratis.

- Jeg har lagt vekt på at både nybegynnere og de mer erfarne skal ha glede av anlegget. Det geniale er at man kan flytte om på modulene etter noen år og få et helt annet anlegg, dersom man blir lei det slik det er, sier han.

Inkludert asfaltering kommer anlegget på 328.000 kroner, forteller FAU-leder Gudrun Skiaker. Til sammenligning kom anlegget i tre som ble bygd i Brandbu i 2002 på en halv million kroner. Det er nå råttent og må rives.

- Det er dessverre bygd mange slike anlegg i Norge, som må rives etter bare noen få år. Når jeg har tegnet anlegget, har jeg tatt utgangspunkt i et anlegg på Haugenstua i Oslo. Det er bygd i samme materiale, og har blitt et svært populært anlegg. Noen av elementene har jeg kopiert fra det anlegget, mens andre har jeg tegnet selv, sier Jåvold Hagen.

Fullfinansiert

Takket være en sjenerøs gave fra Sparebankstiftelsen Gran på 300.000 kroner er prosjektet så godt som fullfinansiert. Leder i stiftelsen Ivar Fjærtoft legger vekt på helheten når han tildeler disse pengene.

- Vi har bidratt med mye penger til Gran idrettspark allerede. Vi har også støttet kultursalen i den nye videregående skolen. Vi ønsker at disse gavene skal bidra til en positiv vekst og utvikling i regionsenteret Gran. Dette anlegget blir en del av helheten og et tilbud til mange som kanskje ikke fanges opp av den organiserte idretten, sier Fjærtoft. Han pekte på at prosjektet også var positivt, fordi initiativet kom fra elevene selv.

Grusbanen som skal brukes til skateparken skal asfalteres en gang i løpet av våren. Modulene som skal bestilles skal komme på plass i god tid før skolestart til høsten.

- Det er en leveringstid på ti til tolv uker, så det haster litt med å få bestilt. Med denne pengegaven fra sparebankstiftelsen kan vi gjøre det med en gang, sier Skiaker.

jet@hadeland.net