Nes kirke får nytt orgel

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Riksantikvaren har gitt godkjenning til at orgelet i Nes kirke kan byttes ut.

DEL

Nytt orgel vil bli hentet fra Sveits, og er trolig på plass før påske. Kirkeverge Jon Skeie er veldig fornøyd med at Riksantikvaren har gitt sin godkjennelse.

– Det er en gledens dag for oss. Vi trenger virkelig et nytt orgel i Nes kirke, og det vi har på hånden er som skapt for kirken. Det vil gi kirken et løft, mener Skeie. Det nye orgelet koster 1,2 millioner kroner ferdig satt opp i kirken. Da er det orgelbyggeren selv som demonterer det og setter det opp igjen i Nes kirke.

I Nes kirke i dag er det et elektrisk orgel bygget av Jørgensens orgelbyggeri i 1955. Et orgel kantorene i Gran ikke er veldig godt fornøyd med.

– Det er umulig å spille bra på det. Vi føler at det gjør mest som det selv vil. Orgelet er bygget av dårlige materialer og det elektriske er heller ikke av topp kvalitet, forteller Ivan Sarajishvili og Marit Wesenberg. Det er sistnevnte som spiller på orgelet til daglig, og hun er glad for at det nå blir byttet ut.

– Det nye orgelet er svært mye bedre. Det blir en helt ny verden både for oss som skal spille på det og for dem som skal høre på, mener hun.

Det nye orgelet er bygget av Gebrüder Mayer i 1996. Det passer godt inn på vestgalleriet i kirken. Orgelet er laget for et kirkerom i en landsby i Sveits. Her bygges det nå en ny kirke ved siden av, og der trengs det et større orgel. Derfor skal dette selges.

– Det er flere ting som tyder på at dette er et orgel med god kvalitet. For det første er orgelet fra Østerrike men står i Sveits. I Sveits er man veldig kresne, og opptatt av kvalitet. Når de velger et orgel fra utlandet må det være bra. Kirken velger også samme orgelbygger til det nye orgelet sitt, så da må de jo være fornøyd, sier Sarajishvili. De to kantorene har vært i Sveits og sett på orgelet også, og ble ikke mindre begeistret etter den turen.

– Det er et orgel av svært høy kvalitet. Vi har hatt flaks som kom over dette. Det har ikke vært lett å finne orgel som passer inn oppe på galleriet, forteller Sarajishvili.

Av de 1,2 millioner kronene orgelet koster, dekkes 900.000 kroner over budsjettet til Kirken i Gran. Resten dekkes av innsamlede midler.

– Marianne Dæhlen har ledet en innsamlingsaksjon som ga oss 150.000 kroner. Nå er en ny komité i gang og målet er å samle inn 150.000 kroner til. Det er David Lehre som leder den aksjonen, forteller leder Magne Rundhaugen i Brandbu Menighetsråd.

– Vi kommer til å slå til på orgelet med en gang i visshet om at vi får samlet inn disse pengene. Det er nemlig ikke lurt å vente for lenge. Da kan vi risikere at orgelet blir solgt til noen andre, sier Skeie.

jethadeland.net

Artikkeltags