Panorama fra Nordmarkas tak

NULLUTSLIPP: Bislingen hotell vil bli et referansebygg for nye, store bygg, sier Håkon Ø. Schiong. I forgrunnen ser vi skogsbadet. Vindmøllen bak skal skaffe strøm til hele anlegget. Oppvarming skal skje ved hjelp av et biobrenselanlegg. Bildet viser hotellet fra sørsiden. Illustrasjon: Snøhetta

NULLUTSLIPP: Bislingen hotell vil bli et referansebygg for nye, store bygg, sier Håkon Ø. Schiong. I forgrunnen ser vi skogsbadet. Vindmøllen bak skal skaffe strøm til hele anlegget. Oppvarming skal skje ved hjelp av et biobrenselanlegg. Bildet viser hotellet fra sørsiden. Illustrasjon: Snøhetta

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Gigantplaner for Bislingen, med hotell, skogsbad og vindmølle.

DEL

Prislappen er foreløpig beregnet til 250 millioner kroner. Advokat Håkon Ø. Schiong har allerede en investor på blokka, men er i forhandlinger med flere.

Å skaffe operatør, eller drivere, til hotellet ser han på som uproblematisk. Det letes blant annet utenlands.

Dette er framtida

Schiong karakteriserer hotellet som en grønn spydspiss, som vil virke attraktivt på samarbeidspartnere på alle plan og i alle ledd.

Dette er framtida. Bislingen blir ideelt for brukere som vil profilere seg grønt, sier han, og forteller at det for eksempel jobbes med flerårige avtaler med bedrifter som vil kjøpe et bestemt antall kurs- og konferansedøgn i året.

Nærheten til et stort marked, både nasjonalt og internasjonalt er åpenbar.

Antall arbeidsplasser anslås til rundt 100, fordelt på hel- og deltid. I tillegg kommer ringvirkningene i lokalt næringsliv.

Nullutslipp

- Hotellet er planlagt optimalt med tanke på nullutslipp. Høyden er «prisen» en må betale for en total grønn profil. Soria Moria-fasongen er ikke grønn, sier Schiong.

Tankegangen om passivhus er lagt til grunn. Dette innebærer for eksempel 40 centimeter isolasjon i vegger og 50 i tak.

Hotellet ligger inne i det nasjonale prosjektet ZEB, Zero Emission Buildings.

- Det vil bli et referansebygg for framtidige, grønne bygg. Hotellet blir en modell for hvordan myndighetene ønsker at store bygningskropper skal bli i framtida, sier Schiong.

Han mener at det også på entreprenørsiden vil være attraktiv å forbindes med et slikt bygg.

- Det vil framstå som et fyrtårn?

- Jeg blir fascinert av det dramatiske. Og det er ikke noe å bli skremt av.

For alle

Bislingen vil få konferansefasiliteter for 2-300 personer, men hotellet er også beregnet på det lokale publikummet. Skogsbadet vil fungere som et badeland. Det blir god restaurant. Og det er tenkt montert kraftige kikkerter for å utnytte siktlinjene til fulle.

Alpinanlegget skal selvsagt i sving igjen. I første omgang der det ligger i dag, men Schiong ser for seg at traseen på sikt kan forlenges til Vestbygdvegen, hvor det kan etableres parkering.

Schiong anslår en behandlingstid i kommunen på et år.

- Signalene derfra, både politisk og administrativt er i hovedsak meget positive. Dette er et prosjekt enhver kommune og befolkning burde ta imot med åpne armer, sier han.

Med en byggetid på et år, kan hotellet stå ferdig i 2012.

Fra camping til natur

Veg, vann og kloakk skal oppdateres. Oppkjøring blir fortsatt nordfra, med 140 parkeringsplasser på samme side. Antallet kan lett utvides til 200. Campingplassen på sørsiden skal tilbakeføres til natur.

Hotellet blir selvforsynt med energi. Halvparten av strømmen skal komme fra planlagt vindmølle på 30 meter.

- En severdighet i seg selv, sier Schiong.

Resten av energien skal komme fra eget bioenergianlegg.

- Noe å tenke på for lokale leverandører av fyringsvirke, sier Schiong.

hka@hadeland.net

Artikkeltags