Gå til sidens hovedinnhold

Regjerende i medisterkaker

Artikkelen er over 8 år gammel

Det går unna i høyt tempo hos Brandbu pølsemakeri i dagene før jul. Sjefen sjøl, Thomas Steen Kristiansen (35), har lange tradisjoner å ivareta. Bedriften som lager Norges beste kjøttkaker fyller femti år i år.

Hadeland var innom pølsemakeren i Brua torsdag morgen. Vi ankommer kvart på ni, og selv om butikken egentlig ikke åpner før ni, er døra åpen. For pølsemakerne i produksjonen er det allerede langt på dag. Det lukter nystekte kjøttkaker, og det dundrer i hakka som er i full gang.

– Vi begynte seks i dag, forteller Thomas Steen Kristiansen. Han er tredje generasjon Kristiansen i pølsemakeriet. 35-åringen kan sette mester foran pølsemakertittelen, og det betyr en videreutdanning i økonomi og ledelse etter at han var ferdig pølsemaker. Den trenger han helt sikkert. Virksomheten som i år lager julemat for 50. året på rad teller 16 ansatte. Det er alle mann alle, produksjon, butikk i Brandbu og butikk i Gran totalt. Men Thomas sitter ikke på kontoret denne morgenen. Han lager medisterpølser, bokstavelig talt i lange baner.

– Det er nesten samme oppskriften som på medisterkaker, men det er mer spekk i pølsene, forklarer han. Ekstra spekk er for at pølsene skal bli mykere i konsistensen, forklarer han mens naturtarm av storfe fylles med medisterfarse. 200 kilo, 400 pølser er dagens akkord.

– Jeg liker medisterpølsene stekt, svarer Thomas når vi lurer på hvordan han anbefaler å tilberede akkurat det. Han legger raskt til at det ikke han som står for julematen hjemme. Eller. Han lager egentlig ikke så mye mat hjemme i det hele tatt.

– Min favoritt er en god biff. Gjerne en ytrefilet eller en entrecôte. Da kan jeg lage maten, sier han, og har med det erkjent at hverdagsmaten overlates til kona.

Tilbake til pølsemakeren. Forrige uke kom det en pressemelding om at Brandbu pølsemakeri er norgesmester i medisterkaker. Om medisterkaker fra Brandbu Pølsemakeri uttaler juryen: «et topp produkt på alle områder. Med sitt pene utseende og friske og gode smak betegnes den som en medisterkake av høyeste rang.» Vi la ut sak på nettavisen, og ringte deretter Thomas Kristiansen for å gratulere.

– Jo, takk, men dette er egentlig ikke nytt, svarer pølsemakeren. For seieren ble innkassert i fjor høst. Når det er sagt, så arrangeres slike mesterskap bare annethvert år, så Brandbu pølsemakeri kan fortsatt kalle seg regjerende mester på nettopp medisterkaker.

– Dette er forbrukerveiledning og ikke en nyhet. Det handler om «regjerende norgesmestre» som naturlig nok har den plassen fram til neste konkurranse. Meldingen skulle dermed være spisset og fokusert bedre, svarer Tord Langmoen i Cockpit Kommunikasjon som sendte ut pressemeldingen på oppdrag fra kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund.

– Det betyr mye for oss å nå opp i slike konkurranser. Det er en tillitserklæring, og det en bekreftelse på at vi gjør ting riktig, sier Thomas.

Familiebedrift

Han er far til to, Tuva (8) og Jacob (6). Hvorvidt det er framtidige arvtakere i pølsemakeriet er for tidlig å si.

– Jacob sier han skal bli enten bonde eller pølsemaker. Han får bestemme sjøl. Det er et tøft yrke, og en skal tenke seg om, sier han, som er tredje generasjon pølsemaker. Bestefar Reidar var med å etablere virksomheten i 1962 sammen med Sverre Molund. De to familiene eide bedriften sammen inntil for fire år siden. Da solgte familien Molund seg ut.

Mye har forandret seg siden oppstarten for 50 år siden. Den gangen hadde mange egne dyr, og pølsemakeriet sto for å skjære og bearbeide kjøttet. I dag produseres det mat for egen butikk og enkelte lokale dagligvareforretninger.

– I tillegg har vi egne produkter som vi har utviklet sammen med hoteller og restauranter. Vi har for eksempel ei egen pølse som serveres på Oldemors Karjol på Jevnaker, forteller Thomas. For å holde alle kundene fornøyd har den lokale håndverksbedriften rundt 350 vareslag å by på.

– Det er krevende å passe på at vi alltid har nok varer, sier sjefen og slår fast at denne dagen i hvert fall er i rute.

Den største utfordringen pølsemakeriet står overfor er konkurransen mot de store produsentene.

– De store kjedene selger enkelte varer med tap, for eksempel ribbe. Det kan ikke vi gjøre. Det er nesten umulig å konkurrere på pris, men vi mener å kunne konkurrere på kvalitet. Vi ser at en god del av kundene våre reiser langt for å kjøpe våre varer. Det er en hyggelig bekreftelse å få, sier Thomas.

– Hvordan er det å jobbe så tett på familien? Her er både far og tante bare i dag?

– Det er både og, men det går stort veldig bra, sier Thomas. Og far Terje? Pølsemaker i Brandbu siden 1980. Hva sier han?

– Det er begrenset hvor mange familielag vi er på ellers. Vi flyr ikke ned dørene hos hverandre etter å ha gått oppå hverandre her seks dager i uka, sier han og ler.

I butikken vegg i vegg er det allerede trafikk når klokka er halv ti. Turid Ulverud skal ha 2,5 kilo julefarse.

– Jeg skal lage rull, forklarer hun. Og deler gjerne sin metode for å lage sin spesialitet.

– Jeg snitter svinefilet og bretter den ut. Den fylles med julefarse, salt, pepper og gelatin. Rullen surres med hyssing før jeg bruner den litt i panna. Deretter pakker jeg den i folie, og steker den i langpanne til den er ferdig. Nydelig, bedyrer Ulverud, og vi tviler ikke. Vi blir derimot fristet til å gjøre et forsøk på egen hånd.