Roper Høyre-varsko

BEKYMRET: Jevnaker-ordfører Hilde Brørby Fivelsdal (Ap) er overbevist om at skattelettelser fra Høyre direkte vil ramme kommunens skoler, barnehager og omsorgstjenester. Arkivfoto: Sissel Skjervum Bjerkehagen

BEKYMRET: Jevnaker-ordfører Hilde Brørby Fivelsdal (Ap) er overbevist om at skattelettelser fra Høyre direkte vil ramme kommunens skoler, barnehager og omsorgstjenester. Arkivfoto: Sissel Skjervum Bjerkehagen

Artikkelen er over 7 år gammel
DEL

Hilde Brørby Fivelsdal (Ap) frykter at en slunken kommunekasse vil bli ytterligere bunnskrapt om Høyre vinner valget. – Hun bruker tall som er nøye plukket ut for å få de svarene motstanderne våre ønsker, kontrer Lasse Lehre (H).

I et debattinnlegg som er gjengitt i sin helhet på side to i fredagens papiravis, skriver Jevnaker-ordføreren om bekymring for kommunens framtid. Engstelsen går på hvilke økonomiske konsekvenser det vil få om en Høyre-basert regime tar over roret etter høstens stortingsvalg.

«Jevnaker vil med Høyres opplegg få 5,5 millioner kroner mindre til velferd. Det vil gå ut over skole, barnehage, pleie og omsorg. Hvis det i tillegg kuttes i formuesskatten, vil dette føre til ytterligere kutt», skriver hun.

Brørby Fivelsdal forteller til Hadeland at den siste tidens debatt om formuesskatt fikk henne til å ta tastaturet fatt.

– Hvor skal de 8,1 milliardene hentes? Et sted må pengene tas fra, hvem må betale regningen? Mindre inntekter fører til reduserte tjenester. Det kan bli dramatisk for alle hadelandskommunene, og til syvende og sist gå ut over enkeltpersoner, mener hun.

– Slik jeg har oppfattet Høyres opplegg, vil Gran kommune stå igjen som taper. Det ser jeg svart på, forteller Gran-ordfører Knut Lehre (Ap).

Gåsehuden vedvarer

Kollegaen i Lunner, Harald Tyrdal, klemte tidligere i år til fra talerstolen under Arbeiderpartiets landsmøte og mente han fikk «negativ gåsehud» av å tenke tilbake på tiden da Høyre-leder Erna Solberg var kommunalminister. Ubehaget virker ikke å ha avtatt.

– Vi står overfor et retningsskille. Skal de store pengene brukes på velferd og fordeles rettferdig, eller skal pengene komme de som allerede har mest til gode? Tas formuesskatten bort, innebærer det rundt 15 millioner kroner for Lunner. Høyre sier de vil kompensere for dette, men sier ikke hvordan. Jeg antar at noe vil omgjøres til effektivisering av driften, tror Lunner-ordføreren.

Som i så fall betyr enda mindre budsjetter for tjenesteområdene. I fjor brukte politikerne ostehøvelen og kuttet Lunner-budsjettet for 2013 med fire prosent.

– Jeg har vanskelig for å se hvordan vi kan gjøre store innsparinger ut over dette og samtidig tilby gode og forsvarlige tjenester for våre innbyggere, sier han.

– Feil tall

Om Høyre-vinden holdes stabil ut over sensommeren, er det gode sjanser for at Lasse Lehre fra Harestua kan skilte med fast plass på Stortinget de neste fire årene. Han er overbevist om at Kommune-Norge ikke vil få det verre med en blåere regjering.

– For det første vil jeg si at tallene som Brørby Fivelsdal bruker er regnet ut på feil grunnlag, noe Kommunaldepartementet også har innrømmet. Det er dessuten plukket ut noen momenter, uten å se på helheten, sier han.

– Mange lurer på hvor dere skal finne 8,1 milliarder til formuesskattelette.

– Dette skal kompenseres, og vil ikke ha noe å si for kommunenes økonomi. Det handler bare om at det skal bli lettere å drive næringsaktivitet. Ingen kommuner skal få mindre penger.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.