Gå til sidens hovedinnhold

Så ildkule og hørte smell i Bjoneroa

Artikkelen er over 9 år gammel

"Vi så en meteor over Bjoneroa. Den landa i skauen vår!", heter det i tipset fra Bjoneroa.

Hadeland mottok dette tipset ved 21.40-tida torsdag kveld.

Politiet i Nordre Buskerud melder i sin logg at de mottok melding litt før klokka 21 om tilsvarende.

- Det innkom telefon fra person, som kunne fortelle at han hadde observert en ildkule med hale på himmelen, skriver politioverbetjent Lars Kristian Evensen i politiloggen. I følge innringeren var det et kraftig lys med etterfølgende meget kraftig smell.

I følge VG har ildkulen vært synlig over store deler av Sør-Norge torsdag kveld.

Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard bekrefter i bloggen sin at det vår tipser har sett og hørt i Bjoneroa er svært sannsynlig.

- I kveld (1. mars) ca. kl 20.39 gikk det en svært kraftig ildkule over Sør-Norge. Undertegnede og familie observerte den fra Hadeland. Ildkulen gikk i oppløsning nesten som en nyttårsrakett og biter drysset ned mens de sluknet. Halvannet minutt senere kom et markant smell. En lang rekke observasjoner har kommet inn og flere er ønsket for om mulig å finne sted for meteorittfall. Ildkulen er sett over nesten hele Sør-Norge, fra Trondheim i nord til Kristiansand i sør og Bergen i vest, skriver Ødegaard i bloggen sin.

- Det var også en svakere ildkule ca. en time tidligere. Denne har blitt rapportert av en del personer på Østlandet. Smell fra ildkulen kl. 20.37 ble hørt fra blant annet Hadeland, Bjoneroa, Oslo, skriver Ødegaard.

Ødegaard vil gjerne kartlegge hendelsen, og ber om tips. Han forklarer i bloggen at eventuelle meteoritter som regel vil være helt svarte på hele eller deler av overflaten.

- De kan ha gått i stykker i luften eller da de traff bakken og vil da flater som ikke er sorte. Dersom du har funnet steiner som er sorte og/eller ikke ser ut til å høre hjemme der de ligger, er det fint om du kontakter oss på epost knutjo@astro.uio.no. Vi vil være interessert i å se bilder av steinen og dessuten vite om den er magnetisk. Dette kan sjekkes med en magnet, en kjøleskapsmagnet eller et kompass, orklarer Røed Ødegaard i bloggen.

Da Hadeland var i kontakt med Knut Jørgen Røed Ødegaard fredag formiddag, jobbet han med beregninger om hvor nedslagsfeltet var. Røed Ødegaard og hans kollegaer har en formening om hvor dette er, men ønsker ikke å si noe om dette foreløpig.

Litt om begrepene: Fenomenet kalles meteor når det er i luften og vi ser at det farer over himmelen. Kraftige meteorer (slik som denne) kalles en ildkule. De har ofte en hale etter seg. Dersom noe overlever ned til bakken slik at vi kan holde det i hånden, kalles det en meteoritt. Det er altså en meteor og ikke en meteoritt som farer over himmelen. Før objektet kommer inn i atmosfæren kalles det for øvrig en meteoride , skriver Røed Ødegaard.

TIPS OSSSMS/MMS: hltips til 2005 EPOST: tips@hadeland.no TLF: 61 31 31 32