Sigrids storkenebbhage

SAMLER: Sigrid Lerud har 120 sorter med geranium. Foran blomstrer det i hvitt, mens brunstorkenebb i mørkfiolett, Samobar, står i flor bak.

SAMLER: Sigrid Lerud har 120 sorter med geranium. Foran blomstrer det i hvitt, mens brunstorkenebb i mørkfiolett, Samobar, står i flor bak.

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

For ti år siden oppdaget Sigrid Lerud hvor vakker en storkenebb kan være. Det var i en trafikkøy i Mo i Rana hun fikk øye på sin første. I dag har hun 120 sorter hjemme i hagen på Sønsteby i Gjærvika.

DEL

«Hagegal? Ja og jeg er stolt av det» står det på T-skjorta til Sigrid Lerud.

Hun er en av mange som finner stor glede i det som vokser og gror.

– Jeg har vært botanisk interessert siden jeg var lita. I tillegg så er jeg en samlersjel, sier Lerud som inviterer til oppdagerferd i hagen.

Noe å klatre i

Storkenebbene dominerer, men hosta, dagliljer og iris står også høyt i kurs. Det blomstrer også rikt av ulike klematis som klatrer på små tårn av armeringsjern. Det er ektemannen Tore Lerud som har sørget for at det er noe å klatre i.

Synet av den frodige trafikkøya førte henne til et lokalt gartneri som hadde tatt inn «en brun en» – det vil si en brunstorkenebb.

– Og da var det gjort. I dag har jeg vel rundt 120 sorter. Det finnes storkenebb over store deler av kloden, sier Lerud som ramser opp sortsnavn på latin.

De som kjører langs riksveg 34 mot fergeleiet på Horn har muligens allerede oppdaget den riktblomstrende hagen på Sønsteby.

I skråningen ned mot riksvegen vil det i sommer lyse opp i det vakreste blå, rosa og lilla fargenyanser. Lerud har storkenebb nok til blomstring fra tidlig sommer til høst.

– Storkenebb er en lettvint staude. De fleste sortene er hardføre og noen tåler til og med tørr skygge. Iberiasneglen er heller ikke spesielt interessert i denne blomsten. Nå er vel ikke sneglen et problem på Hadeland ennå. Jeg har heldigvis ikke sett den her, men det er ikke dumt å satse på stauder som snegler ikke er så glade i, forteller hun.

Navnet har satt seg

Sankthansblomst kalles en viltvoksende variant av storkenebb som det vokser mye av i våre trakter. I Leruds barndomsby Mo i Rana heter den Johannes geranium.

Og storkenebb tilhører slekten geranium. Mange kaller også potteplanten pelargonia for geranium, men det beror på en feil som botanikeren Linné gjorde på 1700-tallet. Feilen ble rette opp kjapt, men navnet hadde satt seg.

Storkenebb eller geranier har blitt en moteblomst i staudebedet. Sigrid Lerud er ikke så opptatt av mote, men av blomstenes og bladverkets skjønnhet.

– For meg handler det om interesse for selve planten. Storkenebb har vakre blomster i flere størrelser og bladverket er i seg selv dekorativt, sier Lerud.

Blomstrer på internett

Sammen med andre hageinteresserte kvier hun seg ikke for å importere stauder som det ikke er lett å få fatt på. Hun har også startet sin egen formidlingsvirksomhet. Via internett selges hun storkenebb.

– Hadelandshagen.no er kun en hobby. Jeg jobber til daglig som planlegger i Jernbaneverket, forteller hun.

Plantene hun selger er avleggere av morplanter som har vokst seg fine i Gjærvika med vanning fra Randsfjorden og Leruds grønne fingre.

– Hagesentrene har ofte et veldig likt utvalg av stauder. Jeg har sammen med andre hageinteresserte importert blant annet storkenebb. Det er ikke farlig å importere blomster så lenge du sørger for å få med sunnhetssertifikat. Men det er kanskje bare spesielt interesserte som gjør dette, sier hun.

Lerud bedyrer at hun ikke er så opptatt av det å anlegge en hage.

– Jeg prøver å samle ting som hører sammen i bed, sier hun litt unnskyldende om oasen sin.

For her er det ikke stramme bed og tellekanter, men frodigheten som råder. Det er imponerende nok.

Artikkeltags