Mandag ble det tatt ut tiltale mot en kvinne i 20-årene fra Jevnaker for mishandling av sin datter gjennom åtte år. Kvinnen nekter straffskyld.

Kvinnen er satt under tiltale ved Ringerike tingrett. Ifølge tiltalebeslutningen skal hun ha mishandlet, truet og begrenset bevegelsesfriheten til sin datter fra 2003 til og med desember 2010.

Skal ha blitt slått, truet og låst inne

Moren skal blant annet ha slått henne, presset hodet hennes ned i puten slik at hun ikke fikk puste, tråkket på henne, løpt fra henne i skogen, låst henne ute på vinteren, truet med å drepe henne eller hive henne i vannet, si at hun ikke ville ha henne mer og vise fram kniver for henne på en truende måte.

Hun skal også ha låst henne inne på ulike rom, slik at hun ikke fikk spist, drukket eller gått på do.

«Mishandlingen er grov, særlig fordi den har vart over lang tid», heter det i tiltalebeslutningen.

Fortalte på skolen

- Saken kom til overflaten i desember i fjor, etter at jenta hadde fortalt ting på skolen som tydet på at det hadde skjedd noe i hjemmet, forteller politiadvokat Per Thomas Omholt i Nordre Buskerud politidistrikt.

- I begynnelsen av desember fikk barnevernet inn en bekymringsmelding fra skolen, og deretter gikk det raskt. To dager etter fikk politiet melding fra barnevernet om at det kunne ha skjedd noe straffbart, og de startet sine undersøkelser. Ganske raskt ble jenta tatt ut av hjemmet, og det ble opprettet kontaktforbud, forteller Omholt.

Kort tid etter at politiet fikk melding om saken begjærte de et dommeravhør, og de har bygget opp saken på jentas forklaring her.

Åtte år uten mistanke

Da saken først ble meldt skjedde ting raskt, men hvordan det kan ha gått åtte år uten at noen har fattet mistanke, kan ikke politiadvokaten uttale seg om.

- Generelt i saker med vold eller seksuelle overgrep mot barn, er det vanlig at barnet først forteller noe når det er blitt eldre, eller har kommet ut av hjemmet. Forskningen viser at barn er veldig lojale overfor foreldre og de som er de nærmeste, sier Omholt.

Han presiserer at han snakker på generelt grunnlag og ikke om denne spesielle saken.

Omholt kjenner ikke til om det har kommet bekymringsmeldinger til barnevernet tidligere.

- Vi har ikke noen indikasjoner på det som politiet kjenner til, sier han.

Resultatenhetsleder Åse Grethe Grina i Jevnaker kommune var i går opptatt i budsjettmøte og ikke tilgjengelig.

Svært alvorlig

- Dette er en svært alvorlig sak, den mest alvorlige med vold mot barn som vi har hatt de siste åra, sier politiadvokaten i Nordre Buskerud.

Strafferammen er på seks år.

Saken er ikke berammet ennå, men Omholt sier de vil forsøke å få den for retten før eller like over nyttår. Det vil bli holdt av flere dager til denne saken.

Vi fikk ikke kontakt med kvinnens forsvarer, Annie Braseth, som var opptatt i retten i hele går. Hun har uttalt til Ringerikes Blad at kvinnen nekter straffskyld i saken, at hun er kjent med tiltalen og at hun er veldig lei seg.