Staxrud ute av bygdelista

UTMELDT: Kanskje jeg faller for fristelsen å kommentere noe av det som skjer framover, og i det tilfelle er det en fordel å være fri til å mene hva en vil, sier Staxrud.

UTMELDT: Kanskje jeg faller for fristelsen å kommentere noe av det som skjer framover, og i det tilfelle er det en fordel å være fri til å mene hva en vil, sier Staxrud.

Artikkelen er over 7 år gammel

Tre dager etter at hun klubbet sin siste sak som ordfører, meldte Inger Staxrud seg ut av Gran bygdeliste.

DEL

Torsdag ledet Inger Staxrud sitt siste kommunestyremøte. Fredag samlet hun det gamle kommunestyret til avskjedsmiddag på Hotell Hadeland. Søndag meldte hun seg ut av Gran bygdeliste.

- Nå er jeg ute av politikken. Hvis jeg skulle finne på å engasjere meg igjen vil jeg være uavhengig, sier Staxrud som ikke er særlig villig til å utdype utmeldingen noe nærmere.

Om hun skulle havne i et annet parti etter hvert, utelukker hun ikke. Men det var ikke dette hun skulle si noe om. Det var debatten som raser mellom Høyre og GBLs gruppeleder Øyvind Kvernvold Myhre som var tema.

Men i et intervju hun gjorde med Morgenbladet i september, legger hun ikke skjul på at det har vært tøffe tak å være ordfører.

- Jeg følte hele tiden at det var mangel på innsikt hos mine partifeller, sa Staxrud til Morgenbladet og utdypet det med å si at det var harde tak i starten, fordi mange i bygdelista var kritiske til administrasjonen.

Staxrud er utdannet jurist og framholdt overfor Morgenbladet at hun var klar på hvordan regelverket var, og at en rådmann bare får den makt som kommunestyret gir vedkommende.

Uverdig

Staxrud var møteleder da Øyvind Kvernvold Myhres uttalelser om «alfahanner» falt. Høyre-leder Kari-Anne Jønnes tok uttalelsen som et angrep på partifelle Rune Meier og mente ordfører Inger Staxrud burde ha klubbet ned Kvernvold Myhre.

- Jeg oppfattet overhodet ikke det omtalte innlegget som et personangrep. Hadde jeg gjort det, ville Kvernvold Myhre blitt klubbet, sier Staxrud.

Selv om hun mener det ikke var et personangrep, er heller ikke hun bekvem med Kvernvold Myhres form og begrepsbruk.

Det var også lett å se i kommunestyret, for da Kvernvold Myhres mest vovede ord falt, så vi en ordfører som krympet seg og formet et stille «hysj» med munnen.

- Men sagt er sagt, og jeg mente det var bedre å forbigå det i stillhet, sier Staxrud som reagerer på den oppmerksomheten denne saken har fått i etterkant.

- Jeg mener Høyre overreagerer. Uttalelsen blir også koplet til GBL sin stemmegivning, som er en helt annen sak. Det er lov å stemme taktisk, på samme måte som det er lov å inngå valgteknisk samarbeid slik Frp, Høyre og Venstre har gjort. Om det gjenspeiler velgernes mandat, kan imidlertid diskuteres, kommenterer eks-ordføreren som håper det vil være andre typer saker enn dette som vil skape overskrifter i lokalavisen framover.

Lehre enig

Ordfører Knut Lehre oppfattet heller ikke at Øyvind Kvernvold Myhres innlegg var et angrep på Rune Meier.

- Jeg trodde et øyeblikk han kunne mene meg, og viste sikkert det på et vis, for Kvernvold Myhre sa raskt at det ikke var meg han siktet til, sier Lehre.

Også Lehre mener Høyres reaksjon er unødig sterk, selv om også den nye ordføreren mener språkbruken i det omtalte innlegget var unødvendig flåsete og over kanten for hva som passer seg i et kommunestyremøte.

Artikkeltags