Tar føring i skogen

Av
Artikkelen er over 15 år gammel

Bak rattet på en skogsmaskin på 17 tonn sitter Marit Ballangrud (20) fra Jevnaker. Hun er Norges første jente med fagbrev som skogsmaskinfører.

DEL

JEVNAKER: Ballangrud besto fagprøven i midten av juni, og ble dermed den første jenta i Norge med «sertifikat» på skogsmaskin. Begivenheten ble markert i skogen til Halvor Øverli i Jevnaker i går, der Ballangrud holdt en imponerende oppvisning med skogsmaskinen.

– Jeg har alltid syntes at store maskiner har vært gromt, forteller den ferske skogsmaskinføreren.

FORBILDE

Skogeiere, entreprenører, lærere, familie og venner var til stede på markeringen i Jevnaker i går. Einar Østhassel fra Maskinentreprenørenes Forbund overrakte en sjekk på 5000 kroner, og skrøt hemningsløst av bragden til Ballangrud.

– Gratulerer! Dette er en begivenhet. Jeg vet at alle i skogbruket stiller seg bak deg, sa Østhassel.

Mari Bjertnæs fra organisasjonen Jenter i Skogbruket mente at Marit Ballangrud har blitt et forbilde for andre jenter som velger å jobbe i skogen.

– Du kan bidra til å vise at jenter kan gjøre mer i skogen enn å plukke bær. Jeg vet at du gjør en god og grundig jobb, og det er moro med ei jente som trives med å ligge under skogsmaskinen med olje, svette og møkk til langt oppover ørene, sa Bjertnæs.

Torleif Terum fra skogeierforeningen Viken Skog presiserte at det å være skogsmaskinfører dreier seg om langt mer enn det å beherske selve maskinen.

– Det er et veldig krevende yrke. Dere skal behandle store verdier, og ha kontroll på mekanikk, hydraulikk og elektronikk. Dessuten skal dere ha gode kunnskaper også innenfor biologi og ikke minst informasjonsteknologi, sa Terum.

ETTERLYSER JENTENE

For hovedpersonen selv er det å kjøre skogsmaskin helt naturlig.

– Jeg har vokst opp på gård, og har vært med i traktoren fra jeg var liten. Da jeg begynte på landbruksskolen studerte jeg til å begynne med hest, men det ble for kjedelig. Dermed ble det skogbruk i stedet, forteller skogsmaskinføreren.

Vennene til Ballangrud var til å begynne med litt skeptiske til det utradisjonelle yrkesvalget.

– Venninnene mine skjønte det ikke helt i starten, men nå tror jeg de synes det er helt normalt. Guttevennene mine synes bare det er tøft, forteller Ballangrud.

Skogsmaskinføreren kunne godt tenkt seg noen kvinnelige kollegaer etter hvert.

– Den yrkesgruppen her trenger flere jenter. Vi må bare ikke være redde for å få litt møkk under neglene, sier Ballangrud.

Artikkeltags