Tid for utelys

Trappelys: Også ute kan det være lurt å ha godt lys i trappa.

Trappelys: Også ute kan det være lurt å ha godt lys i trappa.

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Utebelysning er nyttig, men kan også være dekorativt og stemningsskapende.

DEL

BRANDBU: Det er ikke bare i julen vi ønsker å lyse opp rundt huset. Utebelysning finnes i mange varianter, helt fra enkle solcelle-lamper til avanserte opplegg med flere lamper. Utelyset skal ikke bare være funksjonelt, men også dekorativt.

- Når det gjelder vanlige utelamper velger de fleste tradisjonelt, den nostalgiske «smijernslampa» er nok fortsatt den som selges mest, men stadig flere velger mer moderne og enklere lamper, forteller elektriker Anders Sørlie hos M. Carlsen & Sønn AS.

Med godt utelys har du glede av utearealet, og med riktig utebelysning kan det skape en dekorativ ramme rundt huset eller hytta. Noe utelys er faktisk helt nødvendig, som for eksempel for å finne nøkkelhullet når du kommer hjem en høstkveld. Annen belysning kan ha kun dekorativ funksjon.

Utebelysning kan være så mangt. Vegg- og taklamper, stolper og pullerter, hagelamper og uplights er noe av det du kan velge mellom. Her er det bare fantasien som setter grenser og det er smart å ta turen innom en elektriker for å se på produkter og løsninger før du bestemmer deg.

Sørlie forteller at flere og flere er inne på tanken med LED-lamper innfelt i mur eller nedfelt terrassegulv, asfalt eller brostein.

- Slike lamper kan både ha stor nytteverdi og være dekorative. LED-lamper har lang levetid og er energibesparende. LED-pærer gir mye mer lys per watt enn den tradisjonelle glødelampa, forklarer han.

- Ledningsopplegget til utebelysning må være fast opplegg og beregnet til utebruk. Skjøteledninger er ikke lov. Det skal benyttes kabler som er beregnet til formålet og de må legges forskriftsmessig, sier Sørlie.

- Skal ledningen gå over plenen eller gjennom hagen, sørg for å grave kabelen dypt nok slik at den ikke tar skade med årene, den skal tåle frost og telehiv. Benytt gjerne en elektriker for veiledning, fortsetter han.

Når du kommer til kobling må du benytte fagfolk.

- Sørg også for å rådføre deg godt når det gjelder styring og muligheter rundt dette, det kan blant annet benyttes dimmere, fotoceller og bevegelsessensorer på utelys, avslutter Anders Sørlie.

Tenk litt over valget av pærer og lamper, spesielt hvis du ønsker og benytte sparepærer. Sparepærer gir mye lys og kan virke blendende, lampa bør derfor ikke ha klart, men hvitt glass.

Artikkeltags