Varslingssystem reddet Nes kirke

Av
Artikkelen er over 16 år gammel

Søndag morgen gikk brannalarmen i Nes kirke. Brannvesenet rykket ut og fant et rykende sikringsskap inne i kirken. - Jeg tror jeg tør påstå at brannvarslingssystemet reddet kirken i dag, sier brannsjef Arne Moksnes om det 272 år gamle kirkebygget.

DEL
RØYKENVIK: Det var i halv åtte-tiden søndag morgen at alarmen gikk i Nes kirke.
- Det er montert et innvendig brannvarslingssystem i kirken, som varsler automatisk til 110-sentralen på Gjøvik, forklarer brannsjefen.
Da brannvesenet kom til kirken, oppdaget de tilløp til brann i et sikringsskap inne i kirken, men det hele gikk forholdsvis udramatisk for seg.
- Kirkevergen kom på plass, og vi fikk tilkalt en elektriker som koblet ut de nødvendige strømkurser, forteller Moksnes.
- For oss er imidlertid dette et klart eksempel på at man kan redde store verdier ved å installere brannvarslingsanlegg i bygninger, og jeg tør påstå at dette varslingssystemet reddet kirken i dag, avslutter brannsjefen.

- Jeg fikk telefonbeskjed om branntilløpet i morges, og da det ble klart at situasjonen var under kontroll, følte jeg stor lettelse og takknemlighet, sier sognepresten i Brandbu, Helge Haukeli. Han skulle holde gudstjeneste i Bjoneroa søndag, men ble hele tiden holdt oppdatert på hva som skjedde i Nes kirke.
- Når marginene er så små, forstår man hvor viktig det er at kirken står der. Dette kunne fort gått svært galt, og det ville vært veldig vondt for veldig mange, sier han.
Kirkeverge Jon Skeie kom til stedet like etter at alarmen var gått.
- Nå kommer vi til å gå igjennom rutinene våre og se på det elektriske anlegget sammen med en installatør for å få klarhet i hva som har skjedd, sier han.
De fleste involverte virker rystet ved tanken på at kirken fra 1730 kunne gått tapt dersom det ikke var for brannvarslingsanlegget.
- Nå håper jeg bare kommunen etterhvert vil bevilge penger slik at vi kan få brannvarslingsanlegg i alle kirkene våre, sier kirkeverge Skeie.

Artikkeltags