Gå til sidens hovedinnhold

Lokale og sentrale politikere gjør så godt de kan

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ja, det vi jo tro på, for vi har jo valgt dem! Og vi har valgt dem som vi mener fortjener vår tillit. Og hvem det er – kan være vanskelig nok å vite.

Mange mente at Høyre tapte valget i fjor høst fordi de hadde kjørt et sentraliseringsløp i regionreformen, der de nye storfylkene Troms og Finnmark – og Viken, var det verste resultatet. Troms og Finnmark med færrest folk, men enorme avstander, og Viken som med sine 1,3 millioner rommer nær 25 % av Norges befolkning.

Jo, Høyre syndet kanskje, men i min kommune, Lunner, hengte de styrende partier Ap og Sp seg på sjansen til å bli en del av Viken. Hva mente så folket i Lunner om det? Ingen vet, få bryr seg om svaret – og kommunestyret hadde svaret: et rungende Ja, til Viken!

Noen diskusjon og meningsbrytning ble det aldri snakk om før vedtaket. Det mange kommuner har hatt, og har, folkeavstemning om – er nok en liten fillesak for Lunner.

I begynnelsen av august 2021, før valget, stod Arbeiderpartiet fram med det krystallklare budskapet «Arbeiderpartiet vil oppløse Viken».

Budskapet ble frontet av blant andre Jonas Gahr Støre, og slo fast at det var ingen grunn til å tvile: «I den politiske plattformen til fylkesrådet, som er behandlet av Viken Arbeiderparti, sies følgende: Fylkesrådet går fremover med det syn at fylket Viken er en lite hensiktsmessig konstruksjon. Stortinget har slått sammen Østfold, Akershus og Buskerud mot deres vilje. Med et nytt storting etter valget i 2021,vil fylkesrådet legge frem en sak for fylkestinget med anmodning til Stortinget om å oppløse Viken. En Ap-ledet regjering vil legge dette til grunn».

Nå kan vi lese at i alle fall to regjeringsmedlemmer fra Akershus Ap har endret syn. Tilbake står Sp’s leder med tårevått blikk, og føler seg sviktet. Kanskje kan Lunners Sp politikere gi ham noen trøstens ord – og i alle fall fortelle ham noe om fordelene med Viken. For Viken er det kanskje ikke snipp snapp ute?

Kommentarer til denne saken