Gå til sidens hovedinnhold

Lunner husflidslag i nyrestaurerte lokaler

Nytt liv i landhandelen på Haakenstad.

Ditt Hadeland

Det er alltid stas når det blir blåst nytt iv i gamle hus. Spesielt når huset har vært en landhandel og en del av hverdagen til folk og bygd i generasjoner.

Søndag 22. august kunne den nedstengte gamle butikken på Haakenstad, som har vært et «landemerke» i uminnelige tider, gjenoppstå som «Husflidshuset» i regi av Lunner husflidslag, etter en storslått oppussing og renovering.

En idé dukker opp

Lunnerhusflidlagets leder, Kari Hovland Aasen ønsket alle velkommen med å fortelle om ideen og framdriften av prosjektet «Husflidshuset» og presentasjon av husflidslagets styremedlemmer. Hun fikk ideen om et eget husflids-hus på Haakenstad forsommeren i 2019, og det gikk ikke lenge før ballen begynte å rulle ...

– Det skal mer til enn dugnad og godvilje til for å få i havn et så stort prosjekt, kunne Kari videre fortelle.

Innvilgede søknader om økonomisk støtte og pengegaver er selve fundamentet for at dette har blitt mulig. De positive eierne av bygningen og Haakenstad gård har i samarbeid med husflidslagets medlemmer og venner, lagt ned langt over tusen dugnadstimer.

Uten støtte ingen husflidshus

Sparebankstiftelsen Jevnaker, Lunner og Nittedal som har støttet prosjektet med 400.000 kroner var representert på åpningen ved Bjørn Morstad. Morstad som selv er fra bygda fortalte muntre historier fra den gamle butikken og kremmeren, som fikk fram latter og smil hos de frammøtte.

Han virket særdeles fornøyd med resultatet av bruken av midlene, og syntes at dette var et viktig løft for kultur og aktivitet i Lunner. Som gave hadde med et flott bilde laget av Kai Jensen til Husflidshuset.

Harald Tyrdal, kommunens ordfører, føyde seg i rekken av gratulanter. Han var imponert over et flott resultat og mente at dette var et tiltak som var viktig for hele kommunen. Han kom heller ikke tomhendt, og kunne gledelig overraske med vakre blomster og 5000 kroner som støtte til videre drift.

Til inspirasjon for andre lokallag

Norges Husflidslags konsulent i Oppland, Brita Rusten Åmot, uttrykte at hun var imponert over prosjektet. Satsingen fra giverne, samt iveren og dugnadsånden som har drevet prosjektet helt fram. Hun påpekte viktigheten av å ha et sted hvor alt er tilrettelagt til enhver tid, og alle er velkomne. Hun fortalte at hun ba andre lokallag «se til» Lunner og bli inspirert når det gjaldt å finne egnede lokaler.

Rundt 60 mennesker hadde en flott dag i strålende solskinn på Haakenstad. Lovordene satt løst hos de frammøtte. Mange vil komme på kurs, noen skal selv holde kurs, og styret lovet et bredt og variert innhold av tilbud til alle aldersgrupper.

Et godt fungerende styre

Hele styret i Lunner Husflidslag har jobbet sammen om arrangementet til åpningsdagen. Om dessverre ikke alle kunne være til stede på den store dagen, hadde de som kunne hendene fulle med servering av forfriskninger, kaffe, mat og kaker.

Styret sto også for diktlesing, pianospill og loddsalg. Flere gevinster var laget av husflidslagets egne medlemmer, i tillegg til bøker, blomster og kaker.

Bidragsytere:

  • Sparebankstiftelsen Dnb: 400.000 kroner
  • Sparebankstiftelsen Jevnaker, Lunner og Nittedal: 400.000 kroner
  • Lunner Almenning: 50.000 kroner
  • Morten Sigvald Bergesen: 60.000 kroner
  • Almenningsbutikken på Jaren: ga ekstra gode priser på materialer samt mulighet til uttak av gratis materialer for 5000 kroner
  • Hadeland Flis og Interiør: Gratis fliser til Husflidshusets to toaletter

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.