– Det er en stor sak. Derfor har tingretten bestemt at den må gå over tre runder. Blant annet er det et stort behov for tolker, sier politifullmektig ved Innlandet politidistrikt, Qasim Bhatti til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han har nettopp overtatt saken som aktor, og vil derfor ikke uttale seg om selve tiltalene.

Første rettsrunde omfatter fem tiltalte og Gjøvik tingrett har berammet den til å gå over tre dager i slutten av april. De øvrige rundene er berammet i mai og juni.

Opprøret på Lunner statlige mottak startet da Utlendingsdirektoratet skulle flytte en beboer til et annet mottak. Vedkommende motsatte seg, og ble etter hvert hentet ut med tvang mens 25 beboere forskanset seg i gymsalen.

13 er tiltalt

Politiet rustet seg med hjelm, skuddsikker vest og annet verneutstyr. Da vedkommende ble ført ut, startet det som utviklet seg til full krig. Vedkommende sparket og slo rundt seg, og skal ha skallet en politibetjent i hodet.

Politiet brukte blant annet pepperspray for å holde mengden unna, samtidig som det ble kastet stein og stoler i retning politiet.

Flere politidistrikt ble tilkalt, og etter en drøy time fikk politiet lagt ungdommene i håndjern og brakt dem i arresten.

Statsadvokat Iris Øsp Lydsdottir Storås har tatt ut tiltalene, som omfatter 13 asylsøkere i alderen 19 til 16 år bosatt over hele landet. Bare seks har fortsatt adresse Lunner statlige mottak. 11 av de 13 står oppført med verge.

Alle er tiltalt for vold mot offentlig tjenestemann, for å ha hindret deres handling, og at det har skjedd i samarbeid med andre. I dette tilfellet er strafferammen fengsel i inntil fem år.

Samlet opp steiner

Ifølge tiltalen skal to ungdommer samlet opp et lager av stein som ble brukt til å kaste mot politiet. Den lokale lensmannen ble blant annet truffet i armen av en stein.

Det ble også kastet stoler som traff politiet, blant annet i leggen. En person slo rundt seg med en stang og traff politimenn. Vekter og manualer ble kastet mot fire betjenter. Og en politibetjent ble dyttet, sparket i hånden og spyttet i ansiktet, ifølge tiltalen fra statsadvokaten. (ANB)