Gå til sidens hovedinnhold

Lushaugtårnet fikk byggeskikkpris, nå er kunstverket på plass

Ditt Hadeland

Byggeskikkprisen for Gran kommune 2020 ble tildelt Lushaughytta og Lushaugtårnet i kommunestyret våren 2021 etter at planutvalget hadde valgt prisvinnerne.

Lushaughytta ved Hadeland O-lag fikk et maleri av Andreas Siqueland, mens Lushaugtårnet fikk lovnad om et temporært kunstverk av Anna Widén. Kunstverket Boreale flyvere er nå ferdigstilt.

Nylig tok kunstner Anna Widén, DNT Hadeland ved leder Jon Sønsteby, Hans Gunnar Wien og Amund Bø, grunneier Brandbu og Tingelstad Almenning ved leder Lars Olav Jensen samt kulturkontoret ved Kari Møyner, turen opp i Lushaugtårnet for å montere kunstverket. Verket Boreale flyvere består av to vakre ravner som flyr henholdsvis mot øst og mot vest.

Les også

Høstet heder og ære for to populære turmål: – Ikke verst å få byggeskikkpris på skauen

Her er Anna Widéns beskrivelse av verket: Fra Lushaugen setter to ravner kurs i hver sin retning over skog og myr. En flyr mot øst, en mot vest. Øst går turen over Finnskogen inn i Sverige, over Bottenhavet til Finland og innsjøen Ladoga i Russland, over Uralfjellene, den enorme tundraen i Sibir, Okhotskhavet og den nordlige delen av Kamtsjatkahalvøya. Mot vest går turen over Hardangervidda, Vestlandet og Norskehavet, mellom Shetland og Færøyene, over sydspissen av Grønland, inn over Canada nord for New Foundland, over Hudsonbukta og deretter Alaska. Når ravnene møtes på den andre siden av kloden krysser de hverandres flukt mellom øyene St. Matthew og Nunivak i Beringhavet.

Kaldt og krevende

Det var både kaldt og krevende å få montert fuglene oppe i tårnet. Men under Anna Widén sin ledelse gikk det veldig bra til slutt, både med tanke på sikkerhet og å finne en praktisk og god løsning.

Kunstverket er bekostet av Gran kommune, med støtte fra Brandbu Tingelstad almenning.

Både Gran kommune, DNT Hadeland og Brandbu Tingelstad almenning er storfornøyde med kunstverket. Vi håper at dette vil være enda en god grunn til økt friluftsliv og til å ta turen til Lushaugen både sommer og vinter!

Kommentarer til denne saken