– Dette hadde jeg aldri trodd! Det er helt sykt, utbryter Maja og kaster seg rundt halsen på trafikklærer Saskia Rabbe Schanzleh hos Wright trafikkskole.

Maja har akkurat fått beskjed av sensor Ann-Iren Dahl at hun har bestått førerprøven, og nå kan kjøre bil helt på egen hånd. Det har vært en lang, og til dels kronglete vei til målet, som kulminerte i et hoppende jubelbrøl utenfor Hønefoss trafikkstasjon torsdag ettermiddag.

 

Verken kunne eller ville

For nøyaktig ett år og én dag siden innrømmet 32-åringen sin sterke motvilje mot å kjøre bil, men av praktiske årsaker innså hun at det ikke var noen vei utenom. Hun opprettet Facebook-gruppen «Maja blir sjåfør», og med flere hundre følgere kunne hun ikke (nok en gang) lure seg unna å ta førerkortet. Da hun i tillegg fikk en egen spalte om prosjektet i lokalavisen var det ingen vei tilbake.

– Jeg trengte rett og slett det presset for å gjennomføre. Det nytter ikke å lure seg unna når så mange til enhver tid er opptatt av hvordan det går med kjøringen, sier hun.

Hun er evig takknemlig til alle som har støttet henne med hyggelige meldinger underveis, og ikke minst til de som har tilbudt henne rattet i sine egne biler. Flere titalls sjåfører har inntatt passasjersetet, og latt Maja kjøre slik at hun skulle få mest mulig mengdetrening på veien mot førerkortet.

– Da vi startet skrev jeg at alle som jeg har kjørt med skulle bli invitert på en stor fest når jeg fikk lappen. Det står jeg ved. Invitasjonen kommer, smiler hun.

For mange kan det å kjøre bil være den naturligste ting i verden. For Maja har det hele tiden vært forbundet med frykt, angst og redsel. Da hun startet prosjektet var noen hundre meter kjøring på riksveg 4 nok til at hun fikk både hetetokter og pustebesvær. Hun har måttet ta skrittene steg for steg, og har brutt uendelig mange personlige barrierer underveis.

MAJA BLIR SJÅFØR

Maja L. Musum (32) inviterte i 2017 hele Hadeland til å hjelpe henne på veien til førerkortet.

Leserne har kunnet følge den strabasiøse ferden både via Hadeland og på siden Maja blir sjåfør på Facebook.

Her er alle tekstene hun har skrevet underveis i jakten på eget førerkort.

DEL 1: Maja (31) verken vil eller kan kjøre bil. Nå inviterer hun hele Hadeland til å hjelpe henne på veien til førerkortet.

Del 2: Å bli en sint mann i femtiåra

Del 3: Hva skal man med teori?

Del 4: Pizzahjul og rare mennesker

Del 5: Get it Wright

Del 6: Taxisjåfører jeg har kjent og elsket

Del 7: Thor Gotaas med pupper

Del 8: Nærmere deg, min Gud!

Del 9: Åpenbaringen på Shell

 

Spent trafikklærer

Trafikklærer Sas var litt ekstra spent i forkant av oppkjøringen. Hun synes Maja er tøff som har gitt de som synes bilkjøring er skremmende et ansikt og en stemme i offentligheten.

– Det er mange som har det på samme måte, sier Sas.

Hun er redd det ofte er forbundet med litt skam når man bor på bygda, og som voksen ikke har «lappen». Sensor Ann-Iren Dahl bekrefter at det er «ungdommen» som utgjør det store flertallet blant dem som kjører opp.

– Det er flere voksne som kjører opp hos oss, men det er ikke så ofte. De har kanskje bodd i by før, og klart seg uten førerkort. Når de flytter til bygda blir de mer avhengig av førerkort, sier Dahl.

Maja har også fått mange henvendelser fra folk som er godt voksne, men som er redd for å sette seg bak rattet.

– Folk har takket for at jeg skrevet om det å ha angst for å kjøre som voksen, og spurt meg om råd. Det er supert hvis jeg kan bidra til at det blir lettere for andre. Jeg har et lite prosjekt på gang, så «Maja blir sjåfør» er ikke ferdig med dette, sier 32-åringen hemmelighetsfullt.

 

God som gull

Selve oppkjøringen var heller ingen dans på roser, ifølge den ferske sjåføren.

– Jeg var så nervøs at jeg skalv på hele turen. Jeg gjorde flere feil som jeg vanligvis ikke gjør. Heldigvis var ikke disse feilene så store, sier Maja som knapt nok kan tro at hun nå kan ta sin egen bil ut på vegen helt uten følge.

– Jeg tenkte på Rabin Thapa og prøvde å puste med yogapust underveis for å roe meg ned. Jeg har jo egentlig fleipet litt med oppkjøringen i forkant, så jeg ble litt overrasket over at jeg ble så stresset når det gjaldt. Det var litt som da jeg skulle føde. Jeg både gruet og gledet meg, og visste ikke hva som skulle skje. Ja, oppkjøringen var rett og slett som en fødsel – bare litt mindre vondt, ler hun.

Hun feiret med å finne fram den nykjøpte gull-sydvesten. Det var på sin plass, for til tross for at oppkjøringen ble en solskinnshistorie til slutt, så bidro ikke akkurat værgudene hjelpende til.

 

Ikke i mål

– Hvordan er det å være i mål med prosjektet?

– Jeg er ikke det! Jeg må bli enda flinkere til å kjøre, og jeg ønsker å være mer avslappet når jeg kjører. Det er kanskje en grunn til at jeg ikke er det, for mange folk der ute kjører som svin! Jeg synes det er rart at de som har hatt lappen lenge ikke må ta en form for oppfrisking av kjørekunnskapene sine. Med tanke på at unge og godt voksne menn er overrepresentert i ulykkesstatistikken, så blir det «Maja blir sjåfør» sin oppgave å sette et feministisk preg på norske veger i Trygg Trafikk sitt navn.

 

– Da du startet i april i fjor, var planen å kjøre opp i oktober. Hva skjedde?

– Jeg jobbet for mye, og har barn. Så jeg har rett og slett ikke hatt tid. Så rådet mitt blir å ta lappen før du får barn eller en jobb du bryr deg om. Jeg tror også jeg utsatte ting litt fordi det var mye angst forbundet med kjøringen. Men jeg må få lov til å si én ting til slutt ...

Ja?

– Sas har vært helt amazing! Jeg skal henge opp et bilde av henne i bilen min, og tenke på alt det lure og riktige hun sier.

– Hvor går den første turen som selvstendig sjåfør?

– Jeg vet ikke helt, men kanskje jeg tar en tur med sønnen vår Hafid til Gardermoen for å se på flyene. Jeg har jo egentlig litt flyskrekk også ...