Nina (18) og Truls (17) vil at innbyggerne skal kunne leve et sunt liv: – Dette er et prosjekt som kan endre samfunnet

INTERESSERTE: Truls Gillebo og Nina Cornelia Whün synes at prosjektet er veldig spennende

INTERESSERTE: Truls Gillebo og Nina Cornelia Whün synes at prosjektet er veldig spennende Foto:

Av

Nina Cornelia Wühn (18) og Truls Gillebo (17) er med i CO-create. De er med i en gruppe med en gjeng andre ungdommer på Hadeland, med målet om å komme opp med diverse tiltak for hvordan lokalsamfunnet kan forebygge overvekt og fedme.

DEL

CO-create er et forskningsprosjekt hvor ungdom undersøker hvordan lokalsamfunnet kan forebygge overvekt og fedme. Ungdommene forsker på en ny politikk om hvordan lokalsamfunnet kan legge til rette, og gjøre det enklere for innbyggerne å leve et sunt liv.

Gruppen på Hadeland ble opprettet i oktober 2019. Ungdomsalliansen på Hadeland består i dag av omtrent tolv stykker, men for at alliansen skal være komplett trenger de nærmere 20 medlemmer. De har møter annenhver uke, der de spiser god mat og snakker sammen. De kommer opp med ideer for hvordan de kan forbedre informasjonen, og tilgjengeligheten på et sunt liv på Hadeland gjennom samtaler og idémyldringer.

– Vi snakker og tuller mye, men får allikevel gjort mye produktivt, forteller Nina Cornelia Wühn.

– I tillegg til å lære mer om nærsamfunnet og hvordan det legger til rette for sunnhet blant innbyggerne, skaper vi også mange nye vennskapsbånd innad i gruppa, fortsetter Truls Gillebo.

UNGDOMSALLIANSEN PÅ HADELAND: De fire lengs fram fra venstre: Nina Cornelia Wühn, Liburn Zhuri, Elise Aschim Cornum, Fatima Yousafzai. Fire bakerste fra venstre: Truls Gillebo, Alexander Time Lindberg, Cathrine Vik Mathisen, Daniel Møller Snellingen, Hermela Abraham Zeray, Helene Holbæk.

UNGDOMSALLIANSEN PÅ HADELAND: De fire lengs fram fra venstre: Nina Cornelia Wühn, Liburn Zhuri, Elise Aschim Cornum, Fatima Yousafzai. Fire bakerste fra venstre: Truls Gillebo, Alexander Time Lindberg, Cathrine Vik Mathisen, Daniel Møller Snellingen, Hermela Abraham Zeray, Helene Holbæk. Foto:

Da alliansen på Hadeland ikke har eksistert så lenge, har det ikke blitt gjort så mye enda. Ungdommene har hatt mange samtaler og kommet opp med flere ideer, og blant annet sendt ut en spørreundersøkelse til ungdommer i målgruppen om tiltakene på Hadeland. De har drevet mye med rekruttering av nye medlemmer.

Tre grupper i Norge

Co-create har etablert grupper i fem land, blant annet i Norge. Av gruppene i Norge er to av dem basert i Oslo, og den siste på Hadeland. Lederen av gruppen på Hadeland, Helene Holbæk fra Universitetet i Oslo, forteller at de ville ha en litt mer tilfeldig gruppe, som også var utenfor en by. På denne måten kunne de dekke en større del av Norge, og få fram flere forskjellige syn på folkehelse.

– Hvordan er det å være med i co-create?

– Jeg har vært med helt fra starten av, og synes at det er et veldig spennende prosjekt. Det er et prosjekt som kan endre samfunnet over tid, og det er det veldig kult å være med på. Jeg har ikke angret på at jeg meldte meg inn, forteller Nina Cornelia Wühn.

– Jeg synes også at dette prosjektet er veldig bra. I tillegg til å skape en forskjell i samfunnet får man også nye venner og erfaringer. Vi jobber sammen og lærer av hverandre. Vi ungdommene som er med gjør for det meste alle beslutninger selv, med Helene som veileder oss gjennom dette, sier Truls Gillebo.

GRUPPEARBEID: Mye av møtetiden går til samtaler og idémyldring

GRUPPEARBEID: Mye av møtetiden går til samtaler og idémyldring Foto:

– Hva kreves av deg for å være med i CO-Create?

– For å være med i CO-create på Hadeland må du være mellom 16 og 18 år, være tilgjengelig etter skoletid for å kunne dra på møter, du må være fra Hadeland, og du må være engasjert i å gjøre en forskjell i lokalsamfunnet.

Gruppen forteller at selv om man ikke først trodde at man var engasjert i dette temaet, finner man plutselig ut at man er det allikevel. De snakker mye med hverandre, og får ideer av hverandre. Alle er enige om at målet er å gjøre noe stort for lokalsamfunnet. Det er ikke farlig å prøve ut å være med i denne ungdomsalliansen, da det er fort gjort å melde seg ut igjen om man ikke vil være med lenger.

Artikkeltags