Gå til sidens hovedinnhold

Mari Velsand trekkes fram som favoritt til sjefsjobben i NRK: – Hyggelig å bli nevnt

Mandag ble det kjent at Thor Gjermund Eriksen gir seg som kringkastingssjef i NRK i løpet av neste år. Hadelandskvinnen Mari Velsand kan bli den første kvinnen i NRKs sjefsstol.

For abonnenter

Det er Medier24 som trekker fram Mari Velsand, opprinnelig fra Gran, som en av fem kandidater til å bli den nye toppsjefen til NRK. Alle kandidatene er kvinner.

«En rekke personer tett på både NRK og i politikken opplyser at det skal særdeles mye til for at det ikke blir en kvinne denne gang. Dermed kan den nye regjeringen fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet være den første til å ansette en kvinnelig kringkastingssjef. Den sjansen vil de neppe la gå fra seg, ifølge kilder», skriver Medier24.

– Synd at Eriksen slutter

Mari Velsand er i dag direktør for Medietilsynet, og hun trekkes fram sammen med fire andre dyktige kvinnelige medieledere. På lista står også Nyhetsdirektør Helje Solberg i NRK, ansvarlig redaktør Trine Eilertsen i Aftenposten, ansvarlig redaktør Alexandra Beverfjord i Dagbladet og direktør Vibeke Fürst Haugen for Marienlyst-divisjonen i NRK.

– Jeg kommenterer aldri slike spekulasjoner – annet enn at jeg på generelt grunnlag kan si at det jo alltid er hyggelig å bli nevnt i forbindelse med spennende jobber, sier Velsand i en kommentar til avisen Hadeland.

Hun legger til at hun synes Thor Gjermund Eriksen har gjort en strålende innsats som kringkastingssjef.

– Det er synd at han slutter, sier hun.

Velsand har lang erfaring fra mediebransjen. Hun har vært journalist i Oppland Arbeiderblad, programdirektør, distriktsredaktør, vaktsjef og journalist i NRK, konsernsjef i Tun Media, sjefredaktør og daglig leder i Nationen og konserndirektør i Amedia.

I september 2017 startet i jobben som direktør for Medietilsynet.

Vil gjerne ha en kvinne

Styreleder Birger Magnus forteller til Medier24 at styret vil ha sitt første møte om rekrutteringsprosessen i neste uke.

– Vi vil da diskutere hvordan en rekrutteringsprosess vil se ut og ta tak i en diskusjon om profil, sier Magnus.

Han legger til at de svært gjerne vil ha en kvinne inn i rollen som kringkastingssjef.

– Det er mange gode kvinnelige medieledere i Norge, kommenterer han.

Eriksen ble ansatt høsten 2012 og tiltrådte i mars 2013. Han sier til egen arbeidsgiver at han har elsket hver eneste arbeidsdag, men at tiden nå er moden for et skifte.

– Jeg er ikke lei eller sliten av NRK, men jeg mener dette er riktig timing. Og så håper jeg at jeg etter hvert kan få brukt energi og erfaring på nye utfordringer, sier han til NTB.

NRK-sjefen sitter på åremål, og Eriksens ble forlenget senest mars 2019 med seks nye år.

Styreleder Magnus hyller Eriksen i et intervju med NTB.

– Jeg vil også framheve Thor Gjermunds evne til å skape en bred forankring for NRKs virksomhet og viktige samfunnsoppdrag. Arbeidet er gjort på en langsiktig og tillitvekkende måte, sier han.

Eriksen fortsetter mens rekrutteringen av hans etterfølger pågår. I tråd med ansettelsesavtalen har han rett til inntil 6 måneders lønn etter fratredelsen, fratrukket andre inntekter i perioden.

Eriksen har gitt uttrykk for at han ikke vil gi seg mens NRK var midt i flytteprosessen til Ensjø.

Om to-tre år begynner byggingen av et nytt hovedkontor for NRK. Eriksen viser til at organisasjonen skal motiveres og aktiveres for å forberede flytting til Ensjø omtrent samtidig med at hans siste åremål som kringkastingssjef går ut.

– Det er rett og slett ikke fornuftig, verken for NRK eller for meg, å gjennomføre et lederskifte akkurat når organisasjonen skal forberede seg til selve flyttingen, og vi er midt i byggingen, sier Eriksen til NTB.

Kommentarer til denne saken