Nå åpner søkingen til utdanning etter videregående. Etter litt over to og et halvt år på videregående må vi bestemme oss for hva vi skal gjøre videre.

Dette valget er vanskelig. Skal jeg gå folkehøyskole? Jobbe? Skal jeg reise eller skal jeg begynne rett på høyskole eller et universitet? Er forsvaret et alternativ for meg, eller skal jeg rett og slett ta et års pause? Disse spørsmålene kverner rundt i hodene på veldig mange tredjeklassinger nå om dagen, og svaret er ikke alltid like enkelt.

Mange har foreldre eller venner med sterke meninger. De tenker at et friår hvor man fokuserer på annet enn skole er bortkastet, eller at ett år vil bli til to, og så tre, og at man rett og slett ikke kommer inn i det igjen. Noen tenker at folkehøyskole også er et bortkastet år og at det heller er lurere å starte rett på utdanningen med en gang.

 

Det er nå også blitt vanligere og vanligere å ta lengre utdanninger, og dermed tenker mange at de burde starte rett etter videregående for å bli ferdig så fort som mulig. Men er dette egentlig det beste for alle?

Noen er usikre. Noen er skoleleie og trenger å kunne gjøre noe annet et år for å komme seg før man starter på noe helt nytt. Noen har talenter og interesser som de ikke tenker kan bli en karriere, men som de ønsker å lære mer om. Det viktigste er ikke hva man gjør etter videregående, men at man trives med det valget man har tatt. Ja, man kan gjøre det samme som vennene sine, det foreldrene ønsker, eller det besteforeldrene synes er riktig – men da er det ikke ditt valg.

 

Kanskje man ikke er helt moden nok til å flytte hjemmefra ennå, så man jobber et år. Det er helt ok. Kanskje man er dritgod til å synge, så man vil ta et år på folkehøyskole for å utforske det før man går videre på utdanningen sin. Det er helt ok. Noen vil bruke et år på å reise og se verden, møte nye mennesker og kulturer og bli kjent med seg selv før de kan stake ut kursen framover. Det er helt ok. Man har også andre siden, med dem som har bestemt seg og som vil gå videre. De vet hva de vil gjøre og er klare til å komme i gang. Det er også helt ok.

Poenget mitt er at valget du tar skal være ditt, og at nå som vi har blitt voksne så er det opp til oss selv hva vi vil gjøre.

LES OGSÅ: Sjekk om du har riktig lønn: Her er gjennomsnitts-lønnen i 300 yrker

Mari Volden

Mari Volden (19) kommer fra Brandbu og er skribent i uRed og samfunnsengasjert. Hun bruker mye av tiden på å jobbe siden hun tar friår nå før hun skal begynne å studere til neste år.