Gå til sidens hovedinnhold

Maria Olafsen Sveen: Å vite hva du vil bli er ikke lett

Artikkelen er over 2 år gammel

Når vi er mindre tenker vi noen ganger på hva vi vil bli når vi blir eldre. Eller så har vi sånne foreldre som allerede har “funnet ut” av hva du skal bli. Jeg husker så svakt at jeg fikk en del spørsmål om jeg visste hva jeg ville bli.

Jeg svarte: – Jeg vil bli massøse.

Jeg husker jeg trodde jeg ville bli det helt fra midten av barneskolen til slutten av åttende trinn. Men da startet folk å spørre om hvilken linje jeg ville gå på videregående og hva jeg ville bli ut i fra det. Da hadde jeg ikke noe svar.

Helt fra ung alder blir barn spurt om hva de vil jobbe med, og noen er helt sikre på hva de vil bli og har et svar. Mens andre er usikre på om de vil bli for eksempel politibetjent eller om de vil bli lærer, eller så har du de som har ingen formening om det i det hele tatt.

Noen barn og ungdommer kan føle seg presset av de rundt seg med dette temaet. Barn og ungdom trenger tid til å tenke og da trenger de ikke den ekstra vekten av at andre stresser dem til å ta et valg som varer resten av livet.

Noen foreldre tenker at for å ha et bra liv må vi bli leger eller advokater. For da tjener du mye og du har et respektfullt yrke foreldrene dine kan være stolte av. Min tanke på det er at alle foreldre burde være like stolte over alle barna sine. Selv om ungen din er musiker eller om den er hjernekirurg, har de like viktige jobber. De hjelper andre, bare ikke på samme måte.

Maria Olafsen Sveen

Maria Olafsen Sveen (15) kommer fra Jaren. Hun er skribent i uRed, liker å henge med venner, se på YouTube og ta bilder. Hun går medier og kommunikasjon på Hadeland Videregående skole.

Kommentarer til denne saken