Sanselig mimring på Marka

SMAK: Smakssansene ble også tatt i bruk. Her får Borghild Røssum smake på en kjeks med honning, fra fatet til Inge Lauwers.

SMAK: Smakssansene ble også tatt i bruk. Her får Borghild Røssum smake på en kjeks med honning, fra fatet til Inge Lauwers.

Artikkelen er over 4 år gammel

Lars Smedsrud og Inge Lauwers tok de eldre på Marka på en sanselig opplevelse av de sjeldne gjennom føtter, hender og smak.

DEL

BRANDBU: Inge Lauwers og Lars Smedsrud bor sammen med sine tre barn i Vestre Gran, og er ifølge seg selv, kunstnere i hjerte og sjel. De siste ukene har de to vært rundt på ulike sykehjem på Hadeland med et opplegg der sansene står i sentrum.

Egen barfotsti

– Vi har blant annet laget en barfotsti med ulike underlag på. Det er alt fra sand og kvister til striesekk og saueskinn. Tanken er at de eldre skal gå barbeint over dette og knytte minner til dette. Vi har jo alle gått mye barbeint som unger, sier Smedsrud.

Han er fortsatt glad i å gå barbeint. Over alt og hele tiden. Han opplever at de eldre også synes det er spennende.

– vi er veldig følsomme under føttene, og det gjør det til en spennende sanseopplevelse, sier han.

Inge Lauwers er kunstner og har undervist elever i alle aldre. Hun er også opptatt av det sanselige og spirituelle.

– Vekker noe

Gjennom en times samling tar de to med seg de eldre på en reise gjennom sansene. Ved å føle med hendene, gå barbeint, smake og lukte, vekker de minner fra gamle dager.

– Vi ser at disse tingene vekker noe i dem. De mimrer og begynner å snakke om ting de husker. Om hvordan de lekte som barn, for eksempel. da har vi nådd det vi ønsker. Vi har gitt de eldre en god opplevelse, sier Lauwers.

Mange sykehjem har blitt besøkt, og alle steder er responsen god. På Marka spredte deg seg både glede og oppgløddhet.

– Dette har vært en utrolig flott sanseopplevelse for oss, og vi er utrolig godt fornøyd. Dette var en forestilling litt utenom det vanlige. Vi har mest sang og musikk her, sier fagleder Solveig Hovi på dagsenteret ved Marka.

Hun forteller at de både var brukere av dagsenteret og beboere på sykehjemmet til stede.

Mellom alt det sanselige de kunne ta og føle på, ble det også vist tre vakre videoer. De handlet blant annet om tyttebærplukking, birøkt og barfotgang i skogen. Til slutt fikk alle smake på kjeks med både pæresirup og sommerhonning produsert i Vestre Gran.

Artikkeltags