Gå til sidens hovedinnhold

Markering av Verdens vitenskapsdag i Espira Romholt barnehage

Artikkelen er over 1 år gammel

I Espira Romholt barnehage har vi realfag som ett av våre satsingsområder. På Verdens Vitenskapsdag den 10. november forsket og eksperimenterte vi med vann.

Ditt Hadeland

For barn er vann en naturlig del av livet. Vann omgir oss helt fra før vi blir født. Og alle som kjenner barn vet at vann er noe av det mest fascinerende barn møter i hverdagen. Barn blir aldri ferdige med å utforske vannets egenskaper. Hva skjer når vi heller så det renner over? Eller når vi hopper i en vannpytt? Hva skjer når vi koker vannet? Eller fryser det ned? Hva er vanndamp? Hvor kommer regnet fra? Og hva skjer når vi blander vann med andre ingredienser?

Barnehagen skal støtte barn i å bli kjent med og forstå verden omkring dem. Å bli kjent med vannets egenskaper og hvordan det påvirker oss legger grunnlag for videre utforskertrang og holdninger for en bærekraftig framtid.

Barn har en naturlig interesse for realfag, de er nysgjerrige og spørrende og har utallige spørsmål. Og når barn er nysgjerrige både lærer de og husker de bedre.

Les også

Barnehagen har invitert Märtha Louise til høstfest

Hvorfor tema vann

Klimaendringene truer livet i havene våre og havnivået øker i takt med at isen smelter i Antarktis. Vannmangel er et økende problem i verden. Cirka halvparten av jordas befolkning bor i områder som rammes av vannmangel. Det medfører nød og konflikt. Realfag bidrar til en mer bærekraftig framtid, og Espira ønsker å legge et godt grunnlag for at barn tidlig blir nysgjerrig på realfagene.

I barnehagen denne dagen ble det gjennomført mange spennende forsøk:

  • Vet du hvor mange bomullsbiter som det er plass til i et glass vann før det renner over?
  • Hvorfor flyter egget i saltvann men ikke i vanlig vann?
  • Hva tror du skjer hvis du stikker en blyant gjennom en pose med vann?
  • Hvordan kan man lage en egen lavalampe uten strøm, stikkontakt eller lyspære?
  • Hvordan redde en smurfevenn som hadde fryst inne i en iskule?
  • Det ble mange gode og fine samtaler rundt bordene, og undring over hvorfor ting skjer.

World Science day – Verdens vitenskapsdag for fred og utvikling, ble opprettet av FN/UNESCO i 2001 for å synliggjøre hvordan forskning kan bidra til fred og utvikling. Verdens Vitenskapsdag markeres 10. november hvert år. Årets tema for verdens vitenskapsdag i Espira er «Vann».

Bildeserie

SE BILDENE: Slik oppmuntrer vi hverandre

Kommentarer til denne saken