Gå til sidens hovedinnhold

Markerte samenes nasjonaldag

Markering av samenes nasjonaldag i Røysum barnehage 2021.

Ditt Hadeland

Vi som jobber i barnehager har en Rammeplan (2017) som vi skal jobbe etter. Den inneholder bestemmelser om barnehagens innhold og oppgaver. I rammeplanen står det blant annet at personalet skal gjøre barna kjent med samisk kultur og levesett, hverdagsliv, kunst og kreativitet. Vi i Røysum barnehage har derfor hatt fokus på dette temaet noen uker før samenes nasjonaldag som var den 6. februar.

Flagg og joik

Vi startet med en fellessamling for de tre største gruppene vi har, med barn fra 3–6 år. Vi brukte temahefte om samisk kultur i barnehagen, der står det ganske mye om tradisjoner og levesett. Vi fant ut at de levde ganske enkelt, og mye av hvordan levesettet til samene er, er ganske likt sånn som vi har på uteplassen vår, Trollskogen i skogen nedenfor barnehagen. Vi er opptatt av at de små, enkle ting i hverdagen skal vi være glade for å ta vare på!

Vi har hatt fokus på å bli kjent med det samiske flagget og betydningen av fargene i det. Vi har fargelagt flagget og vi har også perla det. Vi har lært oss å si hei på samisk, og også å telle til 10 på samisk. De har fått prøve seg på å joike, og vi har hørt på mye samisk musikk.

Egen sang

Vi har også lært oss en sang som handler om det som hører samene til.

Sangen går slik–mel: Mikkel Rev
Lavvo, joik, samefolk, nordlys, sol og måne.
Fisk og bær, hogge trær, reinskinn, bål og kofte.

Vi har hatt fokus på å lage og spise samisk mat under perioden. De lagde jo mat på bål, og det passet bra siden vi har fokus på mat på bål når vi er i Trollskogen. Vi har spist joikakaker, klappekaker, salat, grøt med bær, og avslutta markeringen med å lage bidos på bål. Det er jo tradisjonell festmat for samene.

Barna har lært mye om den samiske kulturen og levemåten deres. De har også lært at andre kan feire og markere nasjonaldagen annerledes enn vi markerer Norges nasjonaldag. Dette har vært et spennende tema å jobbe med, og vi synes det er viktig at barna får kunnskap om dette temaet.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.