Gründer-Ingrid satser stort på ny mat-app

GRÜNDERE: Charlotte Aschim og Ingrid Østby (til høyre) vil at vi skal kaste mindre mat. I løpet av året lanserer de en ny app som skal holde oversikt over hva du har i kjøleskapet ditt, og hvilke retter du kan lage med disse varene.

GRÜNDERE: Charlotte Aschim og Ingrid Østby (til høyre) vil at vi skal kaste mindre mat. I løpet av året lanserer de en ny app som skal holde oversikt over hva du har i kjøleskapet ditt, og hvilke retter du kan lage med disse varene. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Hun er glødende engasjert i kampen mot matsvinn, og synes vi kaster altfor mye mat. Nå vil 30-åringen fra Søndre Oppdalen skape sin egen arbeidsplass med hele verden som marked.

DEL

– Jeg heter Ingrid Østby, og skal redde verden.

Det er ikke hver dag lokalavisen får e-post som starter såpass ubeskjedent, men en kort telefonsamtale senere viser det seg at Ingrid ikke har noen planer om å gå stille i dørene med selskapet TotalCtrl.

– Det er helt absurd hvor mye mat som kastes. Når man er vokst opp på gård som jeg, er det ekstra trist å tenke på at kua som slaktes bare skal ende opp i søppelbøtta, sier Ingrid, som nå bor i Oslo.

– Mange har datoskrekk

Vi går noen år tilbake i tid. I 2011 flyttet Ingrid til Oslo for å studere, og der møtte hun Charlotte Aschim – eller «en glup trønder med mange gode ideer» som Ingrid beskriver henne som.

– Begge jobbet i dagligvarebutikk ved siden av studiene, og så hvor mye mat som ble kastet. Vi tenkte at slik kan det ikke være, sier Ingrid om bakgrunnen for gründerideen.

Gjennom selskapet TotalCtrl utvikler de en app som holder styr på utløpsdatoen på varene i kjøleskapet ditt, og foreslår middagsoppskrifter basert på varebeholdningen din. Til sammen er det ti personer, som ifølge Ingrid jobber dag og natt for å realisere forretningsideen. Foreløpig jobber de gratis, kun med litt støtte til utvikling av appen fra Innovasjon Norge.

– Målet er definitivt å skape sin egen arbeidsplass og kunne leve av dette, sier Ingrid.

– Vi vil gjøre Norge til et land som er gode på å redusere matsvinn. Mange har datoskrekk, og tør ikke engang å smake på produkter som har gått over «best før»-datoen. Besteforeldre-generasjonen i dag kan mye mer om å lage mat og utnytte ressursene. Mye gammel kunnskap har gått tapt. Derfor skal vi opprette en stor oppskriftsbank, som blir koblet opp mot appen og dermed varene du har i kjøleskapet, sier Ingrid.

KONTROLL I KJØLESKAPET: Charlotte Aschim og Ingrid Østby (til høyre) lanserer appen TotalCtrl i løpet av året. Målet er at folk skal kaste mindre mat.

KONTROLL I KJØLESKAPET: Charlotte Aschim og Ingrid Østby (til høyre) lanserer appen TotalCtrl i løpet av året. Målet er at folk skal kaste mindre mat. Foto:

USA neste

TotalCtrl-appen skal etter planen lanseres før nyttår. Dersom du bestiller mat via Handleriet i Oslo, vil varene automatisk legges inn i appen med utløpsdato. Men det blir også mulig å legge inn varer manuelt, dersom du handler hos andre dagligvareforretninger.

Målet er å få til et samarbeid med de store kjedene, slik at alt du handler automatisk legges inn i appen. Når en av varene du har handlet nærmer seg utløpsdato, vil du få en melding og forslag til en rett du kan lage basert på varene appen vet du har tilgjengelig.

Nå handler alt om å selge inn ideen til potensielle investorer og andre samarbeidspartnere. De har allerede fått en «flying start» ved å vinne konkurranser som gir dem mulighet til å presentere ideen for sentrale aktører i markedet, både nasjonalt og internasjonalt.

10. oktober drar Charlotte Aschim til San Francisco med She Invest for å bygge nettverk med norske og utenlandske investorer i Silicon Valley, området som regnes som hovedstaden for høyteknologiske bedrifter og gründervirksomhet.

– Vi tenker «Go big og go home». Vi har et fantastisk team som jobber over evne, og vi har et fortrinn nå ettersom vi er først ute med akkurat dette konseptet. Nå er det bare å «gønne» på, sier Ingrid.

Alltid oppdatert!

Få varsler om siste nytt – direkte på mobilen! Last ned appen hadeland.no!

App for Android finner du her.

App for iPhone/Apple finner du her.

Gi tillatelse til at appen sender deg varslinger. Da får du de viktigste nyhetene så fort de er klare!

Artikkeltags