Disse ostene er blant verdens beste – og de lages på Hadeland!

I VERDENSTOPPEN: – Dette er stort for oss på Thorbjørnrud, sier hotelleier Olav Lie Nilsen ved Thorbjørnrud hotell etter helgens oste-VM.

I VERDENSTOPPEN: – Dette er stort for oss på Thorbjørnrud, sier hotelleier Olav Lie Nilsen ved Thorbjørnrud hotell etter helgens oste-VM. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Dette er stort for oss på Thorbjørnrud.

DEL

Det sier hotelldirektør Olav Lie-Nilsen ved Thorbjørnrud hotell etter at flere av hotellets oster i helgen sanket edelt metall under oste-VM i Bergen.

Han hadde med seg fire oster. Da Lie-Nilsen vari kontakt med Hadeland lørdag ettermiddag hadde han fått bedømmelsen på to av:

  • Sølv til blåmuggosten Blå ku
  • Super gold til en raclette-ost

– Super gold betyr at du er med i finalen, og dermed er en av de 70 beste ostene i verden. Den henger høyt. Sølv er også en fin anerkjennelse, forklarer Lie-Nilsen.

Og dette er slett ikke småtteri: Det konkurreres mot 3400 oster fra 40 land. 270 dommere fra like mange land har hatt en stor smaksjobb.

– Dette er elitelaget av alle verdens oster, slår Lie-Nilsen fast.

– Moro å se hva Hadeland kan by på

Ostene lages med melk fra Øvre Kjekshus gård i Gran, og ystes i det nå nedlagte svømmebassenget på hotellet i Jevnaker.

– Det er moro å se hva Hadeland kan by på, og moro å sette norsk landbruk, matkultur og reiseliv på kartet, sier Lie-Nilsen, nå på veg fra Bergen til Argentina.

– Flinke folk med på laget og en god dose flaks gir resultater. Jeg er evig takknemlig for at jeg får lov til å holde på med dette og er så heldig at jeg våkner hver morgen og har lyst til å gå på jobben.

– Utrolig viktig med slike konkurranser

Oste-VM ble for alvor kjent i Norge etter at den nordmørske osten Kraftkar fra Tingvollost ble kåret til verdens beste ost for to år siden. At dette arrangementet nå er i Bergen, beskriver Lie-Nilsen som unikt. Han tilskriver all ære til Bernt Bucher i Hanen og Gunnar Waagen, leder i Norsk gardsost og for øvrig sentral i Tingvollost.

Lie-Nilsen brenner for mat og matproduksjon, og er begeistret over det blant annet oste-VM bidrar til. Og, ikke minst, at det også i år ble en norsk ost kåret til verdens beste: En vellagret gouda fra Ostegården i Bergen.

– Dette gjenspeiler jordsmonnet, kunnskapen og muligheten innen norsk landbruk. Det er med på å sette søkelyset på ikke bare mat og matproduksjon, men gleden og viktigheten av måltidet som sosial ramme i livene våre. Slike konkurranser er utrolig viktig for oss som er matprodusenter. Det gir oss en reklame vi aldri hadde klart å betale for, og gir oss både håp og tro på skikkelig hardt arbeid, stort fokus på kvalitet.

OSTE-VM: Ost, ost, ost så langt øyet kan se.

OSTE-VM: Ost, ost, ost så langt øyet kan se. Foto:

Med fersk ostemasse på nattoget

I tillegg til å konkurrere og dele ut smaksprøver, kjørte delegasjonen fra Thorbjørnrud en demonstrasjon på mozzarella for publikum.

– Jeg melket kuene på morgenen og kjørte den ned til Thorbjørnrud. Så tok jeg toget til Bergen for å være dommer. Ysteren lagde ostemassen, tok den med på nattoget til Bergen og stekte mozzarella til folket fredag. Skikkelig moro og folk stimlet til.

Ysteriet ble etablert så sent som i 2015. Allerede to år senere ble hotellets cheddar tildelt Spesialitet-merket for unik smak.

LES OGSÅ:

SMAKING: Mye ost å smake på i Bergen i helgen.

SMAKING: Mye ost å smake på i Bergen i helgen. Foto:

Artikkeltags