Gå til sidens hovedinnhold

Matpartiet De Grønne!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det kommer jevnlig utspill som kan få folk til å tro at Miljøpartiet De Grønne (MDG) er et parti kun for vegetarianere og veganere. Slik er det ikke.

Selvsagt har også vi i MDG, slik som også Senterpartiet, Høyre og andre partier, vegetarianere og veganere i våre rekker. Flere av disse er veldig dyktige til å komme på, sist med utspill om forbud mot kjøttreklame, og media elsker alle klikkene og kommentarene som dette skaper. At 90 prosent av programkomiteen i MDG sa nei til forslaget, og at forslaget neppe blir vedtatt av landsmøtet i slutten av mars, er ikke relevant for de tabloide blant oss. Det skapes store overskrifter og en feilaktig oppfatning om at MDG er et parti utelukkende for vegetarianere og veganere. Dette er positivt feil.

Miljøpartiet de Grønne jobber for en bærekraftig matpolitikk, og kjøtt er viktig som mat i Norge. Når vi ser på helheten er riktignok en reduksjon av kjøttforbruket et av flere elementer for bærekraft i norsk matproduksjon. Altså en reduksjon – ikke kutt. Vi jobber for bedre dyrevelferd. Vi jobber mot mat som ender på søppelfyllinga. Og vi jobber for et større innslag av vegetariske produkter. Forbrukeren trenger råd og hjelp for å gjøre de riktige valga for framtida, og jeg kan være enig i at reklame for billig kjøtt fra Tyskland ikke er noe jeg setter stor pris på.

Men jeg ser gjerne at dyktige bønder på Hadeland lager gode reklamer for sine beste produkter. Litt informasjon om når har vi lokale matvarer fra Hadeland i butikken, vil være velkomment. Også når det er reklame for lammekjøtt fra Lunner, eller frittgående gris fra Jevnaker. Jeg som politiker skal ikke bestemme hva du som forbruker har på tallerken. Jeg skal være med å styre matpolitikken slik at vi når bærekraftige mål. Og selv om jeg selv spiser mye vegetarisk, er jeg også glad i mine kjøttkaker. Og kumpe med vossakorv og fårekjøtt, står høyt på min liste over god mat.

Ingen skal heller ta fra meg svineribba på julaften. Da blir det bråk!

Kommentarer til denne saken