Til sammen 250 norske produkter har deltatt i konkurransen Det Norske Måltid i 2022. Torsdag kveld stiller 39 utplukkede av dem i forskjellige 13 kategorier i den store finalen. Dette skriver Ringerikes Blad.

Og en av dem er Ask spekehus. Den lokale matprodusenten, med gründer-paret Kristoffer Evang og Anne Marte Ruud Evang ved Ask gård bak rattet, flyttet inn i nye produksjonslokaler på Bergermoen i Jevnaker i 2021.

Nå går turen til finale på Sola, nær Stavanger.

– Neste uke reiser vi til Stavanger for den store finalen, for å heie frem flinke folk, venner, kolleger og et fantastisk norsk lokalmatmiljø i rivende utvikling! Og selvfølgelig vår pizzasaus type mild, skrev Ask gård til sine Facebook-følgere nylig.

Pizzasausen er en av tre finalister i kategorien «Årets grønne foredlet». Det er sjuende år på rad at den lokale produsenten når finalen i denne konkurransen.

Her er hele finalist-listen.

Det norske måltid

  • Kårer årlige vinnere innenfor flere mat-kategorier
  • Skal «lete etter det ypperste innen norsk mat og drikke, og har etablert seg som en av matbransjens viktigste og mest prestisjefylte prisutdelinger.»
  • Støttes av Regjeringen fra 2020, som et av tre nasjonale omdømmetiltak.
  • Det norske måltid reiser årlig landet rundt for å gjennomføre konkurransens juryeringer sammen med fagfolk.

Kilde: Det norske måltid

Produktene fra Ask har også gjort seg bemerket i matbutikkene til Meny i året som har gått.

Flere av produktene deres er klassifisert som en såkalt «matskatt» hos kjeden, og ifølge Meny er den blant varene med størst vekst fra 2021 til 2022.

Et av produktene fra Jevnaker er også blant de mest populære nykommerne i sortimentet.

Dette er en «matskatt» i Meny

  • Norske produkter med unik kvalitet ved akkurat det produktet, i kombinasjon med klar lokal identitet og en god historie
  • Den kommer ofte fra en liten produsent, og noen ganger fra en stor.
  • Det er rundt 4000 matskatter i sortiment, levert av til sammen 450 lokalmatleverandører

  • Ask gård på Jevnaker er blant dem

Kilde: Meny

Spesielt i jula solgte butikk-kjeden mye lokalmatprodukter, melder de i en pressemelding.

– I uke 51 var omsetningen på 95 millioner kroner, cirka 20 millioner mer enn samme uke året før, melder Meny.

Matkjedens totalomsetning gikk noe tilbake i fjor, men andelen lokalmat øker, melder selskapet.

Sjefen Vegard Kjuus håper selvsagt juletrenden, med større interesse for de lokale produsentene, skal fortsette utover året. Han vektlegger at det ofte er snakk om små og sårbare produsenter, som jobber hardt og risikerer mye for produktene sine.

Vekstvinnere

Vekstvinnere i Meny i 2022 sammenlignet med 2021:

  • Sider fra Åkre Gard, Hardanger
  • Håndverksoster fra Ostebygda, Hol
  • Spekemat og pølser fra Ask Gård, Jevnaker
  • Sjokolade fra Jentene på tunet, Selbu
  • Håndverksøl fra Kinn Bryggeri, Florø
  • Syltetøy og drikke fra Askim Frukt- og bærpresseri
  • Ferskost fra Grøndalen Gård, Nes i Akershus
  • Asparges fra Hvasser asparges, Nøtterøy
  • Fruktdrikker fra Balholm, Balestrand
  • Havregrynsprodukter fra Den Sorte Havre, Våler
  • Sildeprodukter fra Juviksild, Aukra

Vekstvinnere julen 2022 (størst vekst mot julen 2021):

  • Åkre Gard (sider), Hardanger
  • Jentene på tunet, sjokolade, Selbu
  • Balholm, fruktdrikker, Balestrand
  • EK Gårdspakkeri, desserter, Gressvik
  • Askim frukt- og bærpresseri, syltetøy og drikke
  • Bamserudlåven, iskrem, Mysen
  • Ask Gård, spekemat og pølser, Jevnaker

Populære nykommere blant matskatter i Meny:

  • Prosten (modnet kremost), Prestholt Geitost, Hol Ysteri
  • Skivet slegge (salami) Ask Gård, Jevnaker
  • Lilla rosenkål, Ek Gårdspakkeri, Gressvik
  • Limonade bringebær med rips, Balholm, Balestrand
  • Kyllingpølse med chili og kyllingpølse med hvitløk, Gårdsand, Revetal
  • Håndrensede krabbeskjell, Hitramat, Ansnes
  • Siktet økologisk landhvetemel, Holli Mølle, Spydeberg
  • Bakemjølk, Rørosmeieriet, Røros

– Lokalmatprodusentene tilfører så mye, både mangfold, lidenskap, kunnskap og unike produkter, sier Kjuus.

– Det ligger mye lidenskap, hardt arbeid og lokale arbeidsplasser bak de tusenvis av ostene, skinkene, pølsene, grønnsakene og drikkene kundene våre har kost seg med i 2022.