MC-guttas kirketurné i deres egne ord

IMPONERTE: 17 år gamle Mia Tidemandsen imponerte både med sin inngående kunnskap om Kvernes stavkirke, men også ved at hun kom på mc selv.

IMPONERTE: 17 år gamle Mia Tidemandsen imponerte både med sin inngående kunnskap om Kvernes stavkirke, men også ved at hun kom på mc selv. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Jon E. Jameson og de andre tohjulspilegrimene har i løpet av helga besøkt fire stavkirker i Norge og latt seg imponere av både natur og unge stavkirkeentusiaster som guidet kara gjennom historien.

DEL

Dag 1: Majestetisk natur

Avreise Esso på Jaren, med ni sykler i følget. Første stopp er stavkirken i Ringebu der vi blir tatt godt imot av stavkirkeviter Lars Smestadmoen. Men før vi kommer så langt så nyter vi vakker natur over Lygna, forbi Einafjorden og når vi kommer til Mjøsa så slår en isende vind mot oss. Et varsel om at Mjøsa fremdeles er i sen vinter. Gudbrandsdalen er en kjedelig dal for oss motorsyklister, og derfor blir møtet med Ringebu stavkirke ekstra kjærkomment.

Lars Smestadmoen sin historie om stavkirken føyer seg inn i rekken av liknende historier om de første kirkene. Enkle byggverk bygget på «staver», og ingen eller få vinduer. Et kirkerom der folket gjerne måtte stå oppreist i timevis under katolske messer der man sannsynligvis ikke skjønte hva som ble sagt på latinsk. Talglys og røkelse og stor takhøyde fikk nok kirken til å virke majestetisk og man kan lett skjønne hvordan folk lot seg imponere den gang for 900 år siden. Takhøyden i deres egne hus var nok meget lav. Det vi fester oss med er den røde toppen på kirken, som bryter med resten. Det er fantastisk og kreativt, men noen årsak til det røde spiret fikk vi ikke.

KIRKENS MENN: Svein Dalevoll, John Erlend Nygård, Thor Smedshammer, Gunder Nær Dølen, Kjetil Hatlebrekke, Jan Arild Reinsborg, Jon E. Jameson, Bård Hornslien og Yngve Brunskow, har hatt en fantastisk pinsetur i Norge for å besøke stavkirker.

KIRKENS MENN: Svein Dalevoll, John Erlend Nygård, Thor Smedshammer, Gunder Nær Dølen, Kjetil Hatlebrekke, Jan Arild Reinsborg, Jon E. Jameson, Bård Hornslien og Yngve Brunskow, har hatt en fantastisk pinsetur i Norge for å besøke stavkirker. Foto:

Venabufjellet i strålende sol. Lange svinger, korte svinger, vi lar syklene danse seg igjennom alle svinger og samtidig roper vi på enda flere. Varme og kulde om hverandre. Venabu fjellkirke bygd i stein forteller oss om en utvikling våre forfedre aldri kunne se for seg. Etter en rolig kjøretur over fjellet kommer vi til den vakre dalen Folldal. Og hva er vel da mer naturlig enn å ta en bilde med hele Rondane som bakteppe. Majestetiske snødekte fjelltopper rammet inn i ville bekker og fosser, en mainatur som våkner fra vinterens herjinger og strekker seg mot oss. Som nærmest ønsker å vise oss Hadelandskara det beste for å gjøre oss glade. Og naturen lykkes til det fulle!

MAJESTETISK: Naturen har ifølge Jon E. Jameson vært majestetisk og mc-gutta fra Hadeland måtte ta en gruppeselfie foran Rondane.

MAJESTETISK: Naturen har ifølge Jon E. Jameson vært majestetisk og mc-gutta fra Hadeland måtte ta en gruppeselfie foran Rondane. Foto:

Dag 2: Mia (17) imponerer

Etter en overnatting i Trondheim møtte vi morgenfriske opp på Sverresborg der Haltdalen stavkirke er oppført etter å ha blitt flyttet ditt fra Sør- Trøndelag.

Kanskje den minste og mest sparsommelige kirken vi til nå her sett? Men den forteller oss en historie om en kirke som ble bygd for å gi folket en katolsk messe – i mørket. Med talglys og røkelse. Uten vinduer. Kanskje med kun en glugge i veggen for å få inn luft. De tidligste messene var ofte stående. Benker langs veggen. Ikke slik vi ser i dag med mange sitteplasser.

Men vi har dårlig tid; Vi må til Kvernes som vi vet er en høydare!

Og når starter en virkelig flott kjørevei som tar pusten fra oss alle. Det som nå ligger foran oss er spektakulært. Men vi vet det ennå ikke. Fra Orkanger til Kristiansund har vi ikke mer eller mindre et hav av slake svinger! Nærmere den hellige gral kan vi ikke komme. Dette er spektakulært og vi er alle enstemmige i våre anbefalinger; Denne veien må løftes fram for alle motorsykkelentusiaster! Som en forkrommet Midgardsorm ligger vi på rekke og rad. Over bakker, ned bakker, til venstre, til høyre, og vi alle smiler og smiler og når plutselig Norges vakreste og best doserte bukt åpenbarer seg; En 180 graders sving som varer i cirka 3 kilometer. Kjøreturens klimaks.

FIKK MYE OPPMERKSOMHET: Bård Hornslien fikk mye oppmerksomhet av andre reisende og turister for sine gamle politimotorsykkel. Som ekte italiener er doningen selvfølgelig en Moto Guzzi.

FIKK MYE OPPMERKSOMHET: Bård Hornslien fikk mye oppmerksomhet av andre reisende og turister for sine gamle politimotorsykkel. Som ekte italiener er doningen selvfølgelig en Moto Guzzi. Foto:

Ved Kvernes stavkirke møter vi stavkirkeentusiast Mia Tidemandsen. Ei jente på 17 år som vet absolutt alt om stavkirkem. Og som møter oss i sin 125 ccm motorsykkel! Vi tror ikke våre egen øyne. Mia viser oss en perle av en kirke som kanskje skiller seg meget ut med at her ser vi tydelig de store omveltningene som kirken var igjennom etter reformasjonen på 1500-tallet. Ulike prester med deres koner laget sine egen nisjer, veggene ble malt, de nye danske herskerne fikk inn danske flagg og påvirket oss igjennom religionen. Gamle hedenske symboler bre prøvd fjernet. Og sakte, men sikkert ble det norrøne egentlig faset ut med reformasjonen. I mange stavkirker finner vi runeskrift. Men etter 1300-tallet opphører runeskriften i kirkene.

IMPONERTE MANNFOLKENE: 17 år gamle Mia Tidemandsen imponerte stort. - Jeg kan det meste, så det er bare å spørre, sa hun selvsikkert i møte med de godt voksne stavkirkeentusiastene.

IMPONERTE MANNFOLKENE: 17 år gamle Mia Tidemandsen imponerte stort. - Jeg kan det meste, så det er bare å spørre, sa hun selvsikkert i møte med de godt voksne stavkirkeentusiastene. Foto:

Kvernes stavkirke har flott minnetavler (epitafeum). Ofte ble disse laget av en prest (med kone) som ønsket å vise seg fram. I Kvernes får vi også en historie om en prestefrue som hadde egen inngang og egen bås slik at hun skulle høre sin mann preke uten å være i kontakt med sin sambygdinger. Hun følte hun var for fin for det. Og benkene som ble oppført hadde ofte symboler fra de ulike gårdene. Og våpenskjold. Som fortalte om et klassedelt samfunn der man hadde rangordning i kirken.

Mia forteller oss meget levende om alle disse historiene. Og så sier hun så selvsikkert; – Jeg kan det meste, det er bare å spørre.

Det er ganske tøft gjort med 9 stavkirkekjennere foran seg. Og vi spurte om de mest intrikate ting. Og Mia svarte. Da vet vi at historiene aldri blir glemt for våre etterkommere.

ÅPNET DØRENE: Lars Smedstadmoen (nr. 4 fra venstre) stilte seg til kunnskapsmessig disposisjon for biker-gutta fra Hadeland da de kom til stavkirken i Ringebu.

ÅPNET DØRENE: Lars Smedstadmoen (nr. 4 fra venstre) stilte seg til kunnskapsmessig disposisjon for biker-gutta fra Hadeland da de kom til stavkirken i Ringebu. Foto:

Dag 3: Bryte fordommer

Dagen blir utført i rolig tempo der vi egentlig var litt slitne alle sammen. Men Lom stavkirke var et virkelig flott skue. Kirken var åpen for publikum denne dagen og vår guide Sindre Banken var en ung og kunnskapsrik herremann. Mange var der for å høre på ham. Da er det ekstra morsomt at det kommer noen rufsete bikere fra Hadeland som ingen tror kan noe som helst om stavkirker. Da vi starter våre samtaler om treverket på stavene, om dens impregnering den gang og nå, om graver som ligger under kirkegulv, om runeskrift og dragetegn høyt opp på veggene, om reformasjonen i 1537, om da protestantisme oppsto etter noen århundrer med katolisisme. Om mynter under kirkegulv, om man fant flere mynter der menn satt enn der kvinner satt, om gamle relikvier som ble reddet under tidligere oppussinger der man fjernet mye av det opprinnelige og alt som ellers ligger der av kunnskap.

Da er det morsomt å bryte fordommer.

KLASSISK: Lom stavkirke har den klassiske stavkirkeformen. I løpet av turen opplevde imidlertid mc-gutta at andre turister var like interessert i syklene deres, som i byggverkene kubikkpilegrimene ville besøke.

KLASSISK: Lom stavkirke har den klassiske stavkirkeformen. I løpet av turen opplevde imidlertid mc-gutta at andre turister var like interessert i syklene deres, som i byggverkene kubikkpilegrimene ville besøke. Foto:

Artikkeltags