Blogget om datterens ME-sykdom

BEDRE: Julie Kristoffersen føler seg litt bedre, men nedturer har hun fortsatt. Da er mamma Tine Resset god å ha.

BEDRE: Julie Kristoffersen føler seg litt bedre, men nedturer har hun fortsatt. Da er mamma Tine Resset god å ha.

Artikkelen er over 5 år gammel

For snart tre år siden fikk Julie Kristoffersen ME. Det ble starten på en tid med mange utfordringer og motbakker.

DEL

BRANDBU: Nesten over natten gikk Julie Kristoffersen (19) fra å være en sunn, frisk og energisk ungdom, til å ikke orke noen ting. Hun var en skoleglad og flink elev på ungdomsskolen. Hun var ekstremt motivert for å begynne på videregående.

– Det begynte med at jeg fikk problemer med å stå opp om morgenen. Det hadde jeg aldri hatt før. Mamma kjeftet på meg fordi hun trodde jeg satt på internett hele natten. Men det gjorde jeg jo ikke, sier 19-åringen.

Mange problemer

I starten trodde legen at det var dårlige søvnvaner og kalsiummangel som var årsaken. Først da Julie kom til en annen lege, etter over ett år, ble hun sendt til sykehuset for utredning. Der fikk hun diagnosen myalgisk encefalopati (ME), som er en nevrologisk sykdom. Ifølge ME-foreningen er hovedkjennetegnene rask trettbarhet i muskulatur og sentralnervesystem.

Mamma Tine Resset har vært fortvilet vitne til at datteren gjennom disse tre årene har mistet utrolig mye, fordi hun ikke orker. Hun har droppet ut av skolen. Det ble for tøft å følge undervisningen. Resset valgte nylig å blogge om alle utfordringene de har møtt, for å fokusere på at systemet ikke fanger opp unge med denne sykdommen på en god nok måte.

Her kan du lese bloggen til Julies mamma

Enorm respons

– Jeg fikk Julies tillatelse til å skrive om det, og responsen har vært enorm. Mange skriver til meg om sine erfaringer, og det viser seg at vi ikke er alene om å slite, sier Resset.

Moren opplevde at det ikke fantes noe fullgodt alternativ til å gå på videregående skole, for datteren. I barne- og ungdomsskolen er det lagt til rette for hjemmeundervisning. Som voksen kan du også få deltidsstudium som kan passe for en med ME.

– Julie falt på mange måter mellom to stoler. Det har vært en frustrerende tid, sier Resset.

Selv har 19-åringen også vært veldig fortvilet. Hun ser at vennene nå har fullført videregående, men det har ikke hun klart.

– Det er enkelte dager jeg ikke kommer meg ut av senga. Ofte klarer jeg ikke å stå opp før på ettermiddagen. Selv om jeg da klarer å være sosial i noen timer, har det vært umulig for meg å gå på skolen, sier hun.

Tenker positivt

Til tross for sykdommen har hun klart å ta førerkort. Hun har også skaffet seg leilighet.

– Jeg hadde behov for å komme meg bort fra rommet der jeg har vært så mye syk. Det er et ledd i det å kunne klare å komme over kneika, sier hun.

Den siste tiden har hun merket litt framgang, selv om det fortsatt kommer noen nedturer. Hun tar noen fag på videregående som privatist, og håper hun vil bli helt frisk en dag. Målet er å kunne studere på høyskole en gang.

– Jeg jobber også litt i butikken til mamma i Brandbu når jeg har overskudd til det. Jeg ønsker å tenke positivt og det er viktig for meg å komme ut blant folk, sier hun.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken