Gå til sidens hovedinnhold

Merete Kühle-Hansen: Nye Lunner folkebibliotek – i et «kott» på Frøystad?

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Formannskapet i Lunner har vedtatt at biblioteket på Harestua skal legges ned og biblioteket på Frøystad skal flyttes til nye lokaler. Nå skal saken behandles i kommunestyret. Innser politikerne hva de er i ferd med å vedta?

BAKGRUNN: Fortsatt uavklart plassering av biblioteket i Lunner

Lunner folkebibliotek disponerer i dag 260m2 på Frøystad og 140m2 på Harestua. Disse to bibliotekene planlegges nå erstattet i 2020 av ett nytt lokale på Frøystad på rundt 160m2, uten lagerrom. Har jeg hørt riktig? Er det innenfor denne rammen vi skal ivareta lesegleden og leseopplæringen blant innbyggerne i Lunner?

I 2018 ble foreningen Bibliotekets venner etablert for å støtte opp om og videreutvikle aktivitetene rundt bibliotekene på Roa og Harestua. I stedet ser det ut til at Lunner folkebibliotek knapt nok får plass til et begrenset utvalg av bøker, men ingen andre aktiviteter. I november i år ble det arrangert et åpent møte på rådhuset for å diskutere Lunner folkebiblioteks fremtid. På møtet kom det frem at man måtte regne med at biblioteket på Harestua må legges ned av personalmessige grunner, og at biblioteket på Frøystad må flyttes. I stedet så man for seg ett nytt lokale på rådhuset på 220m2, en minimumsløsning etter min og andres oppfatning.

Nå viser det seg at dette blir det ikke noe av; i stedet skal det bygges nytt på Frøystad, men innenfor en investeringsramme som er så trang at det å skulle drive et moderne folkebibliotek nærmest blir en vits.

LES OGSÅ: Vil stenge det meste av Frøystad for bruk

Vi vet at barn og unges evne til å lese på papir er i sterk tilbakegang. En stigende andel av de unge, spesielt guttene, har store lesevansker. De unge skal inn i et samfunn som stiller stadig høyere krav til utdannelse og leseferdigheter. Her utfører bibliotekene et viktig arbeid sammen med skolene. Biblioteket er ikke bare et sted bare for oss som er glad i å lese bøker. Bibliotekets viktigste oppgave er å vekke den yngre gardes nysgjerrighet for hva som gjemmer seg innenfor bokens permer. Blir det plass til å ta i mot barnehagegrupper, hjelpe flyktninger med norskopplæringen eller åpne for andre aktiviteter når det samtidig skal være plass til bøkene og alt det andre som hører hjemme her?

Hvis det er slik at Lunner kommunes økonomi er så stram at vi inntil videre må akseptere å klare oss med ett bibliotek, så får vi leve med det, men på 160m2! Politikerne i Lunner må kjenne sin besøkelsestid!

LES OGSÅ:

Les også

Her er de lokale bøkene som kan havne under juletreet

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.