Dobbel regnbue i forrykende vær

Wenche Berg knipset dette blinkskuddet fra Gammevegen på Granavollen lørdag ettermiddag.

Wenche Berg knipset dette blinkskuddet fra Gammevegen på Granavollen lørdag ettermiddag. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Lørdag kveld oppsto et vær på Hadeland som mange fant det verdt å forevige med kamera, og gjerne også dele i sosiale medier. Wenche Berg tok et bilde i Gammevegen i Gran, retning mot Granavollen. Bildet viser svart himmel, sollys, og to regnbuer.

– Dobbel regnbue er ikke noe unormalt. Det spesielle da er at regnbue nummer to har fargene i motsatt rekkefølge fra den innerste, forklarer meteorolog Rafael Escobar Løvdahl hos Meteorologisk institutt.

Mens «originalbuen» har blåfargen innerst, og går mot rødt – går fargene fra rødt til blått i den neste buen.

– Noen ganger kan en se både tre og fire regnbuer, men det er vanskeligere å se fordi fargene blir svakere og svakere. Det er egentlig bare refleksjoner. Forutsetningen for at en regnbue kan oppstå er direkte sollys og regndråper. Fargene oppstår ved at lyset går inn i dråpene, og ikke ut igjen, forklarer Escobar.

Fakta om regnbue

Fargene dannes ved at det synlige lyset spaltes i stråler med forskjellig bølgelengde når det passerer gjennom/reflekteres i dråpene. Fargeintensiteten sier en del om dråpestørrelsen: Dråper over ca. 1 mm i diameter gir en fin og tydelig rødfarge, mens blått vises dårlig. Jo større dråper, jo kraftigere rødfarge.

Rekkefølgen på fargene i hovedregnbuen er rød, oransje, gul, grønn, blå, indigo og fiolett, sett utenfra og innover. Fargene er omvendt (fiolett ytterst og rødt innerst) i den sekundære regnbuen fordi lyset reflekteres en ekstra gang.

Regnbuer kan også dannes i forbindelse med tåke eller måneskinn.

Typer

Det er vanlig at en regnbue består av en indre bue som har sterke farger (hovedregnbue) og en ytre bue med svakere lys (sekundær regnbue), men den ytre buen er ikke alltid synlig. En tredje bue er i teorien også mulig, men er sjelden og svært vanskelig å se.

Hovedregnbuer

Regnbuen oppstår i det sollyset skinner gjennom vanndråper i lufta, og vi ser regnbuen foran oss når vi har sola i ryggen. Sollyset inneholder alle synlige bølgelengder av lys. Regnbuen dannes ved at det synlige (hvite) sollyset brytes opp i stråler med forskjellig bølgelengde når det passerer gjennom vanndråpene og reflekteres i ulike vinkler. Vi ser regnbuen lettest om morgenen eller kvelden når sola står lavt.

Kilde: metlex.met.no

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken