Førstkommende søndag inviterer Steinhusets Venner og Randsfjordmuseet til middelaldersøndag i Steinhuset på Granavollen.

Denne søndagen kan du høre mer om hva Hadeland var i middelalderen, om hvordan middelaldermennesket har benyttet seg av berggrunnen på Hadeland, og du vil selvfølgelig også få høre Steinhusets spennende historie. Visste du at Håkon Håkonsson, med stor grad av sannsynlighet, har vært på besøk i Steinhuset? Amund Bø, Steinhusets Venner, går kort gjennom husets historie.

Hvordan hadde hadelendingene det i middelalderen? Middelalderhistoriker Solfrid Myhre ved Randsfjordmuseet tar publikum med på en reise gjennom Hadeland i middelalderen.

Hadelands geologi og nyoppdaget steinbrudd i Buhammeren blir gjennomgått av geolog Ragnar Knarud.

Etter hvert løfter vi blikket ut over Hadeland og ser til Hamar bispedømmes middelalderske steinarkitektur. Her vil stipendiat Kristian Reinfjord, Universitetet i Bergen, ta for seg perioden cirka 1150 til 1537. Det er i denne perioden det bygges sju steinkirker og Steinhuset på Hadeland. Underveis vil konservator Irene Skauen Sandodden, Innlandet fylkeskommune, gi deg tips og triks til å oppdage kulturminner der du bor.

Avslutningsvis er det mulig å bli med en tur ned i Steinhusets hvelvkjeller og bort på kirkevangen for å ta bygningssteinen nærmere i øyesyn.