Dette er en kraftig reduksjon fra 1591 forenklede forelegg i 2021.

– Det er fint å se at færre ble tatt med mobilen bak rattet i fjor enn i 2021. Likevel frykter vi store mørketall, sier prosjekt- og kampanjeansvarlig i Ung i trafikken Liv Marie Bendheim, til Oppland Arbeiderblad.

Disse er verst

Ferske tall fra Utrykningspolitiet viser at mange fortsatt ble tatt med mobilen bak rattet i fjor. Til tross for nedgang i store deler av landet, jubler ikke Ung i trafikken. De peker på at det fortsatt er bekymringsverdig mange som bruker mobilen i bilen:

– Det er gledelig at vi nå ser en reduksjon flere steder rundt om i landet, men her frykter vi dessverre store mørketall. Mange har fortsatt vanskelig for å la mobilen ligge, sier Bendheim.

Historisk sett er bilister i alderen 24-35 år verstingene av mobilbruk, mens de over 65 år er de flinkeste.

– Det er ikke noe god forskning på hvorfor bruken av mobil er høy, men det vi vet er at mange er avhengig av mobilen, og vi sjekker den 150 ganger daglig i gjennomsnitt. Dermed går armen automatisk bort til telefonen, noe som er vanskelig å kontrollere.

Paradoksalt

Berører man skjermen kvalifiserer det til ulovlig mobilbruk, og kan bli bøtelagt deretter. Bendheim synes det er paradoksalt at biler utstyrt med store skjermer ikke faller under samme kategori.

– Hvis mobiltelefonen er fastmontert, er det lov å taste telefonnummer på skjermen, men ikke noe annet. Det er paradoksalt at man har lov til å trykke på store skjermer, men så fort du trykker på mobilen, så anses det som ulovlig, sier Bendheim og legger til:

– Ser man trafikksikkerhetsmessig på det, så leder begge handlingene til uoppmerksomhet, som er en stor faktor i én av tre ulykker. Vi heier veldig på produsentene som utstyrer bilene med knapper rundt rattet, slik at man kan beholde oppmerksomheten på veien, sier hun.

Sintest, men flinkest

En undersøkelse av Norstat på vegne av forsikringsselskapet Frende viser at de sinteste bilistene finner du i Nordland og Innlandet. Selv om vi kommer dårligst ut i sinnemestring, er vi nemlig flinkest av alle i landet på mobilbruk.

– Innlandet har hatt den største reduksjonen i hele landet, så det er veldig positivt. Dere har rett og slett vært flinkest til å redusere mobilbruk, opplyser Bendheim.

I 2022 omkom 118 personer i trafikken, dette er en økning fra 80 omkomne i 2021. Hele 38 flere ble brått revet vekk, og dette er nesten 50 prosent økning fra 2021.

– Med den ulykkessituasjonen vi har vært vitne til i 2022, er det nå i alles interesse at mobilen prioriteres vekk når man sitter i bilen. Å la mobilen ligge i lomma, eller å bruke en fastmontert holder – er begge veldig enkle tiltak alle kan bidra med for å gjøre situasjonen på norske veier litt tryggere, påpeker Bendheim.

Bendheim opplyser også om at mobilbruk i bil nå straffes med bot på 7450 kroner og tre prikker på førerkortet. For de i prøveperiode medfølger dobbel prikkbelastning, altså seks prikker.