Gå til sidens hovedinnhold

Mintes Kim Friele ved benken hennes: – Det er vondt å tenke på at hun ikke lenger er blant oss

Inge Alexander Gjestvang fra Bleiken var med på å markere Kim Frieles bortgang tirsdag, ved benken dedikert Friele utenfor Nationaltheatret stasjon.

– I en tid da homoseksualitet var forbudt i Norge, satt Kim Friele hver eneste lørdag i to år på en benk utenfor Nationaltheatret stasjon og speidet etter andre som følte som henne. Ventetiden endte heldigvis godt, ikke bare for både Kim Friele, men hele den skeive bevegelsen, sier Inge Alexander Gjestvang, leder i FRI (for­en­in­gen for kjønns- og sek­sua­li­tets­mang­fold).

Kim Friele gikk bort mandag kveld, 86 år gammel. Mange møtte opp i dag ved benken som hun satt på, og som er dedikert henne.

Gjestvang traff Friele i mai og minnes en samtale med en fortsatt oppegående kvinne.

LES OGSÅ: Inge (38) blir bombardert av hatmeldinger etter tv-opptreden: – Folk sammenligner oss med pedofile

– Hun hadde fortsatt glød og temperament, forteller Gjestvang til avisen Hadeland tirsdag. Med hans tillatelse gjengir avisen Hadeland det Gjestvang la ut på Facebook om Friele tidligere i dag:

Enorm takknemlighet

– Da du ble kåret til århundrets homodronning av BLIKK i 2005 sa du at «Det virkelig ergerlige med å bli gammel og skulle dø, er at jeg jo ikke får sett hvordan folk klarer seg uten meg.» Det er så vondt å tenke på at du nå ikke lenger er blant oss, og at vi må klare oss med minnene og historiene.

– Det er nok andre enn meg som har de beste historiene fra ditt liv og din innsats i vår felles kamp. Historier som inneholder alle sidene ved å være et engasjert menneske. Men jeg kjenner på en enorm takknemlighet over arbeidet du har lagt ned og som gjør at jeg og andre med meg i stor grad kan leve det livet vi ønsker oss nå i dag.

Tråkket sti for andre

– «Hadde jeg kompromisset for 30 år siden, hadde vi ikke vært der vi er i dag», sa du til Aftenposten da du fylte 80. For rettigheter kommer ikke av seg selv, og kampen for frihet har aldri vært gratis. Når vi nå fortsetter kampen – uten deg – skal vi bære i oss fortida, og aldri være historieløse. For som du selv sa; historieløshet er som en bekk uten vann, eller et tre uten en rot.

– Vi må derfor huske alle som gikk foran og tråkket opp stiene som i dag er brede veier. Vi må aldri glemme hvor vi kommer fra. For om heltene våre ikke lever evig, så må historiene om dem gjøre det.

– Takk for alt du var og alt du gjorde, Kim. Jeg lyser fred over ditt minne.

LES OGSÅ: Klart for Hadeland Pride: Har endret rute for ikke å skremme beitedyr

LES OGSÅ: Inge Alexander (37) om homofile i fotballen: – Det er talenter som dropper ut fordi det er for belastende å stå fram

Kommentarer til denne saken