Tussen reiste seg langsomt og vendte det gulglødende blikket i barnas retning. «Kan den se oss?» spurte Hilla skremt. «Kanskje», hvisket Kalle. «Tusse! Her er vi! Her borte!» ropte Maikki og viftet med hånda. «Er du sprø?» freste Hilla og trakk armen til Maikki ned. «Hvordan det? Det er jo vår egen tusse. Kom vi ikke hit for å lete etter den?» spurte Maikki forbauset.

Monstervakt av Tuutikki Tolonen (utgitt av Gyldendal forlag) er en bok hentet fra barneboksjangeren, og handler om Moren til Hilla, Kalle og Maikki som står ovenfor et dilemma når barnevakten viser seg å være en tusse. Far i huset jobber langt borte og er på vei hjem, men på grunn av snøstorm blir han forsinket. Barna overbeviser moren om å reise, og foran dem ligger en spennende tid fylt av blant annet undersøkelser og møkk.

Monstervakt fenger fra første stund, hvor leseren direkte kommer inn i handlingen hos familien. Forfatteren klarer å bevare spenningen gjennom hele historien, noe som gjør Monstervakt vanskelig å legge fra seg.

Forfatter Tolonen forteller på Gyldendals nettside: Inspirasjonen til bøkene om monstervakten kom under en frokost med familien: «Sønnen min Leo, som da var seks, sa:’ Jeg hørte på radioen i går at alle mammaer måtte dra på ferie, og at monstre kom hjem til familiene deres istedenfor dem».

Tuutikki Tolonen benytter et lekent og enkelt språk i boken, som gjør den lettere å lese for den yngre garde. Korte setninger, bruk av metaforer som er gjenkjennbart for barn. Med andre ord kjenner den finske forfatteren hvordan å nå sin målgruppe.

Monstervakt er en historie om vennskap og toleranse, men kan også leses som ren underholdning. Vennskap mellom rollefigurene, og toleranse ovenfor de som er annerledes enn seg selv. Et viktig budskap forfatteren får fram for sin målgruppe.

Tolonens Monstervakt er definitivt en bok verdt å lese, og i tillegg har boken også en oppfølger som heter Monsterreisen.