Gå til sidens hovedinnhold

Morten Christian Mo: Bonde - opp og nedturer

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg har lest artikkel i Hadeland 29.7.2020, som inneholder interessante betraktninger av Thormod Smedsrud og avisen.

For meg representerer bondeyrket en nøkkelfaktor i det norske samfunn; historisk, i nåtiden, spesielt i fremtiden, kulturelt, kortreist og ikke minst rent og antibiotika fattig. På denne bakgrunn er det avgjørende at det tilrettelegges for landbruket generelt og ungdom som Thormod Smedsrud spesielt.

Artikkelen i Hadeland fremhever at bondeyrket kan være ensomt og at bonden kan føle seg isolert. I denne sammenheng er det viktig at det vektlegges å skape sosiale møteplasser. Ung Bonde Hadeland er en slik anledning. Det eksisterer flere møteplasser. Det er positivt. Landbrukskontorene i bygde-Norge har en interessant og spennende utfordring i denne sammenheng.

Jeg flyttet til gård på Hadeland for 16 år siden. Jeg møtte en inkluderende og hyggelig atmosfære «under trappa» på Eiksenteret på Jaren. Her møtes bønder i alle aldre til uformelt og uforpliktende samvær daglig. Jordbruksrelaterte utfordringer drøftes, lokal politikk diskuteres, verdensproblemer løses. Jeg kaller samlingene gjerne «skyggeregjeringen». Saftig humor er heller ikke et ukjent fenomen «under trappa». Her er det aldri møteplikt eller bordbestilling. Alle er velkomne.

Mitt anliggende i denne sammenheng er at bonden er ekstremt viktig, fremtidsavgjørende og vel verdt i vår streben etter å bibeholde gode norske tradisjoner. Det er mitt håp at Thormod Smedsrud og andre som måtte føle at yrket er ensomt og isolert, også finner gode sosiale møteplasser som beriker livet i like stor grad som jeg har opplevd her i verdens beste land = Hadeland.

Les også

Thormod (27) tar over familiens gård: – Det kan være et litt ensomt yrke og da er det er viktig at man kan snakke sammen

Kommentarer til denne saken