– Operafesten skal være en stor festival med vokalkunst av høy kvalitet, samtidig som det skal være noe for enhver smak, fastslår daglig leder Morten Wien når han lanserer programmet sammen med operasjefen selv, Eli Kristin Hanssveen.

Hun skal selvsagt opptre under festivalen. Denne gangen i tospann med populære Knut Anders Sørum. De lover en spektakulær crossover-konsert hvor klassisk musikk, symfoniorkester, rock og soul møtes på den gigantiske scenen som er planlagt på Ulsnestangen.

– Noen har hørt Eli Kristin før, mens andre har hørt Knut Anders. Men dette har de aldri hørt før! Vi skal presentere noe helt spesielt både gjennom våre egne uttrykk og ved å kombinere våre to verdener, forteller Hanssveen.

Queen, Puccini og Pink Floyd er blant innslagene som står på repertoaret.

LES OGSÅ: Rocker skal lede operafest

 

Store navn

Operafesten sparkes i gang allerede torsdag med Opera Gourmet. Her blir det trolig kamp om de 200 billettene som legges ut. Hanssveen og Sørum blir som nevnt fredagens høydepunkt, mens lørdag står et stjernelag av operasangere fra inn- og utland på Halvdan Svarte-scena.

Blant sangerne er Matteo Lippi som for tiden synger i La Traviata, og som Eli Kristin beskriver som en «anerkjent stjernetenor». Om baryton Yngve André Søberg har hun følgende å si:

– En god kollega i operaen, og han er aldeles fabelaktig. Han byr på noe av det beste jeg har hørt på år og dag, røper hun.

Sopran Nina Gravrok står også på programmet, og flere anerkjente navn kommer etter hvert.

– De vil synge ting som alle kjenner. Noen mener kanskje at de ikke har hørt opera før, men med tanke på hvor mye opera og klassisk musikk som brukes i både filmer og reklamer er jeg helt sikker på at folk vil kjenne igjen mye under denne gallakvelden, sier Hanssveen.

Hun og Morten Wien er opptatt av at det skal være lav terskel for å delta, men at det som presenteres skal være av høyeste nivå.

LES OGSÅ: Bente Erichsen ble valgt som styreleder for operafesten i Røykenvik

Tenker stort

I tillegg til aktiviteten på festivalområdet på Ulsnestangen blir det også arrangementer rundt om andre steder i Gran kommune (se faktaboks). Det blir rett og slett fire dager tapetsert i operaens tegn på Hadeland.

LES OGSÅ: Flytter operafesten fra Brenneriet

– Det må være lov å tenke stort, og jeg kunne ikke gjort dette på noen annen måte. Det som gleder meg ekstra mye er at hadelendingene virkelig har omfavnet hele konseptet. Alle jeg snakker med er oppglødd og spent. De synes det er en super idé, og har lyst til å komme, forteller Hanssveen.

– Det er en vanvittig velvilje på alle områder, hvor alle er med og dytter og drar i samme retning. At dette er et helt nytt gigantprosjekt gjør at mange synes det er ekstra spennende, tror Wien.

Men det koster å være kar.

– Eli Kristin er dyr i drift, smiler Wien og forteller at utgiftene vil beløpe seg til rundt 3,7 millioner kroner. Målet er å gå med 250.000 i overskudd, slik at de har en startkapital neste år.

Oppland fylkeskommune og Sparebankstiftelsen Gran har allerede via rause bidrag bidratt til at grunnfinansieringen er på plass. Utover dette skal billettinntekter og sponsorer bidra til at det blir positive tall på bunnlinja.

LES OGSÅ: Årets julegave gjør operafestivalen til en realitet

– Vi er ute å snakke med sponsorer i disse dager, og den første er allerede på plass. Vi jobber også med ulike søknader til andre midler, sier Wien.

Billettsalget starter 12. april, og det legges ut 1.000 billetter til hver dag fredag og lørdag. I tillegg vil det være et ulikt antall billetter tilgjengelig til de andre arrangementene på Granavollen og folkemuseet.

– Jeg tror ikke folk helt forstår størrelsen og kvaliteten i dette arrangementet. Det blir rett og slett gigantisk, lover Wien.

Årlig fest

Selv om duoen innrømmer at det av og til føles som om døgnet ikke har nok timer, så er de ikke i tvil om at operafesten har kommet for å bli.

– Målet er å gå hardt ut i år, og deretter øke etter hvert, smiler Eli Kristin som allerede er i gang med den kunstneriske planleggingen for 2019 og 2020 som Wien bare gliser og rister på hodet av og kaller «vanvittig».

De vil naturlig nok ikke røpe noe, for nå er det 2018 som gjelder.

– Men vi jobber også med hvordan vi kan involvere enda flere på Hadeland, og samtidig bli en aktør som driver hele året og ikke bare de dagene festivalen pågår. Vi vil være en lokal pådriver som bidrar til at ting skjer på bygda, sier Wien.

– Målet er også at et norsk og etter hvert internasjonalt publikum skal få se hva Hadeland har å by på når det kommer til historie, kultur og mat, avslutter Hanssveen.

PROGRAM FOR OPERAFEST RØYKENVIK

Torsdag 7. juni: Opera Gourmet i låven på Øvre Næs i Røykenvik. Gunda-Marie Bruce (sopran), Svein Erik Sagbråten (tenor) og pianistene Kristin Fyrand Mikkelsen og Gunnar Flagstad.

Fredag 8. juni: Damekoret Caldera holder konsert i Nicolaikirken på Granavollen. Senere på kvelden blir det Røykenvik spesial med Eli Kristin Hanssveen og Knut Anders Sørum på scena på Ulsnestangen.

Lørdag 9. juni: Utstilling og musikalske innslag på Glasslåven, konsert med Isa Katharina Gericke og Christian Ihle Hadland i Nikolaikirken, konsert med Ruth Wilhelmine Meyer og Espen Alfred Leite på Hadeland Folkemuseum og Operagalla med et stjernelag av operasangere fra inn- og utland på scena på Ulsnestangen. Solister er Matteo Lippi (tenor), Darlene Ann Dobisch (koloratursopran), Nina Gravrok (sopran), Siv Misund (mezzosopran), Yngve Søberg (baryton) og Eli Kristin Hanssveen (sopran).

Søndag 10. juni: Gratis familiedag på Ulsnestangen med syngespill, barnekor og band etterfulgt av Stjernedryss med neste generasjons klassiske utøvere.