Gå til sidens hovedinnhold

Nå starter sanitetskvinnene salget av fastlavnsris

Artikkelen er over 1 år gammel
Ditt Hadeland

Norske Kvinners Sanitetsforening er Norges største kvinneorganisasjon med 42.000 medlemmer. I 124 år har organisasjonen satt søkelyset på å bedre kvinners helse og livsvilkår.

Fastelavnsris sørger for livsviktig forskning

– Kjøper du fastelavnsris av Norske Kvinners Sanitetsforening, så går hver krone til gode tiltak i ditt nærmiljø og til viktig forskningsarbeid innen kvinners helse, sier organisasjonsleder Ellen-Sofie Egeland.

Lørdag 15. februar er det nasjonal salgsdag i forbindelse med fastelavn og sanitetskvinner over hele landet bidrar til å sette farge på mange tusen norske hjem. Nordmenn kjøper hvert år fastelavnsris for 10–12 millioner kroner.

Salg av fastelavnsris er en av Sanitetskvinnenes mest verdifulle inntektskilder. Pengene går hovedsakelig til forskning på typiske kvinnesykdommer som for eksempel endometriose, brystkreft og revmatisme. Slik bidrar Sanitetskvinnene med å tette kunnskapshull om kvinners helse og liv.

Forskjeller i forskningen

– Vi vet at det er forskjell på menn og kvinners helse. I forskning er det mannen som er normen. Det gjør vi noe med ved å bidra til å sikre likeverdig helsetjenester for kvinner i Norge, sier Egeland.

Sanitetskvinnene har alltid sett behov i samfunnet som ikke er tilstrekkelig ivaretatt av det offentlige og gjort noe med det. Det er likevel slik at det offentlige ikke skal løse alle oppgaver i samfunnet, og det er der Sanitetskvinnene trår til.

Historisk velferd i fjær

For å bygge det velferdssamfunnet som vi i dag kjenner og setter pris på, trengte Sanitetskvinnene inntekter. I etterkrigsårene var det nok av helse- og velferdsoppgaver å ta tak i, og i 1946 ble det første fargerike fastelavnsriset solgt. I dag mangler fortsatt kvinner tilgang til likeverdig helsetjenester, og derfor er Sanitetskvinnenes innsats like viktig i 2020 som det var i 1946.

– Fastelavnssøndag er 23. februar, og i tiden framover håper vi at så mange som mulig bidrar i dugnaden for bedre helse og et likeverdig samfunn, avslutter Egeland.

Kommentarer til denne saken