Nancy Frog: Skuffet, men ikke overrasket

Nancy Frog

Nancy Frog Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg mottok rapporten til Helsetilsynet i dag og har lest igjennom. Jeg må si jeg er skuffet over at de ikke velger å gå videre med tilsyn, men jeg er heller ikke overrasket.

Konklusjonen til Helsetilsynet er basert på informasjonen fra AMK og Ambulansetjenesten i Gran hvor det blir beskrevet «Ut fra en vurdering av pasientens tilstand og Covid-19 forholdsregler valgte ambulansepersonellet å få pasienten transportert i privatbilen i følge med ambulansebilen».

Under samtale med AMK og Ambulansetjenesten i Gran ble frykten for Covid-19 blankt avvist som en av grunnene til at de ikke tok med Simen i ambulansen. Hvorfor uttaler ambulansetjenesten én ting til Helsetilsynet – og en annen til oss?

Dette fremmer ikke akkurat troverdigheten til ambulansetjenesten. La oss heller ikke glemme at en av pårørende var til stede på Gran legevakt. Han opplevde ikke at de tok hodeskaden veldig alvorlig. Den samme opplevelsen hadde medrussen på skadestedet.

Jeg mener ambulansepersonellet ikke gjorde en god nok vurdering av en hodeskade, og stiller spørsmål ved fagkompetansen. Jeg tror de avviste hendelsen som mindre fordi han var ung, russ, og alkoholpåvirket.

Bekymret

Dersom det er i henhold til rutiner at ambulansepersonell kjører etter privat transport til legevakt, hvor de etter all sannsynlighet går glipp av viktig pasientinformasjon, så blir jeg bekymret.

Simen skulle vært tatt med i ambulansen, ikke i russebilen. Det er helt sikkert. Ut fra det jeg leser av hendelsesforløpet, også hva de observerte ute på skadestedet, fikk de tilstrekkelig informasjon til å kunne gjøre en bedre vurdering enn det som ble gjort.

Dette er ikke en håndverkerjobb, hvor man kan gjøre jobben om igjen om det ikke er bra nok. Den samme muligheten har ikke viktig helsepersonell. Det handler om noens liv. Det er et stort ansvar som skal tas på største alvor uavhengig av alder og situasjon

Jeg er sikker på at AMK og ambulansetjenesten på Gran sitter med en følelse av at de kunne gjort en bedre undersøkelse og vurdering av Simen André 17 mai. I det minste tatt ham med i bilen.

Rutiner

Jeg mener at det bør belyses i langt større grad rutiner rundt hodeskader, forståelsen av symptomforløpet, og viktig helsepersonells holdninger ved varsling av hodeskader.

Det burde tas like alvorlig som ved brystsmerter. Symptomer på alvorlig hodeskader er uheldigvis veldig lik om du er beruset. Snøvlete tale, ustø gange, apatisk, urolig. Det finnes lignende historier som Simen sin der ute. Dessverre ikke alle med like heldig utfall. Derfor har det vært viktig å få belyst hele saken og hendelsesforløpet eksternt, og jeg håper det også blir vurdert internt.

Heldige, tross alt

Vi har vært heldige. Jeg er veldig takknemlig for vårt lille-store sykehus – Ringerike Sykehus som fulgte prosedyrer og fikk konstatert hjerneblødning kort tid etter ankomst. Derfra gikk det raskt videre til Ullevål sykehus.

Nå blir det opp til politiet å vurdere sin side av denne saken. Dersom det vil bli tilstrekkelig bevist at Simen etter all sannsynlighet skulle vært tatt med i ambulansen uavhengig av frykt for Covid-19, vil det bli interessant å se hva slags reaksjoner det vil få.

Som mamma og medborger av samfunnet håper jeg i det minste at dette medfører endringer rundt vurderinger av hodeskader som utførers av viktig helsepersonell.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.