Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.
To drept. Ti alvorlig skadet. Elleve lettere skadet.
Vi vet ikke for sikkert hva motivet er ennå, men uansett er det skeive miljøet hardt rammet. Det var mens de festet på «deres pub» at de fleste ble beskutt.
Politiet sier lørdag formiddag at det er «grunn til å tro at det handler om hatkriminalitet». At de sterkt har anbefalt at Oslo Pride avlyser alle planer samtidig som andre store arrangementer blir uberørt, gir også et sterkt signal. Både når det gjelder tanker rundt motiv – og frykt for hva andre kan bli inspirert til.
For det er dessverre mange som lar seg provosere av kjærlighet og livsstil som ikke passer inn i den tradisjonelle a4-boksen. Det er ikke første gang noen tyr til vold i ren provokasjon, heller.
Masseskytingen i Oslo
- Natt til lørdag 25. juni ble det løsnet skudd ved utestedene Per på hjørnet og homsepuben London pub på C.J. Hambros plass ved Oslo tinghus.
- To personer er drept, ti er alvorlig skadd, og elleve er lettere skadd, opplyste politiet lørdag formiddag.
- En 42 år gammel mann er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger etter skytingen. Mannen er norsk statsborger med iransk bakgrunn og er kjent for politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fra før.
- Skytingen startet i 1.15-tida, og mannen ble pågrepet av politiet klokka 1.19.
- Pride-paraden, som skulle avholdes lørdag, ble avlyst som følge av skytingen. Det samme ble Pride park og andre arrangementer i forbindelse med Oslo Pride. Avlysningen skjedde etter råd og tydelig anbefaling fra politiet.
(NTB, kl. 10.40)
Forrige helg ble Hadeland Pride arrangert. I den forbindelse spurte vi et knippe hadelendinger om deres forhold til Pride og skeives rettigheter. Det lengste svaret fikk vi fra Petter Pettersen (28). Han svarte blant annet:
«Når rundt 15 prosent av skeive sier de har blitt utsatt for hatkriminalitet og når dobbelt så mange skeive som heterofile rapporterer om psykiske plager, er skeives rettigheter fortsatt noe vi som samfunn må snakke om. Når kjærlighet mellom to av samme kjønn er kriminelt i 68 land, og flere steder kan du få dødsstraff, er det noe vi fortsatt må snakke om. Og så tenker jeg det er kjempeviktig for alle de unge jentene og guttene som strever med sin egen identitet og seksualitet. Fordi man kan gi trygghet og aksept for at de skal få finne seg selv og bli trygg på seg selv, og at den de er eller blir er mer enn bra nok.»

Inge (38) blir bombardert av hatmeldinger etter tv-opptreden: – Folk sammenligner oss med pedofile
Politiet mottok i 2020 97 anmeldelser av hatkriminalitet på bakgrunn av seksuell orientering, viser en oversikt hos Bufdir.
Ifølge rapporten Skeiv på bygda, som kom i 2015, belyser hvordan det er ekstra krevende å være unge og skeive på bygda. Det var også noe av bakgrunnen for at hadelandskommunene i 2018 utarbeidet handlingsplanen Mangfoldige, modige Hadeland.
I dag er vi redd at ekstra mange kjenner på utrygghet rundt å være den vi er. Om man i Norge anno 2022 kan bli skutt bare på grunn av følelsene sine, så er det høyst naturlig.
I morgentimene lørdag så jeg en gråtende Morten Hegseth på NRK. Kjendis-profilen fortalte at han slettet alle spor på sosiale medier om at han var alene hjemme med barna da han fikk høre om skytingen. Han var redd.
Intervjuet med 36-åringen er noe av det sterkeste jeg har sett. Det viste med all tydelighet hvordan angrepet påvirker langt flere enn de som tilfeldigvis til stede i natt.

Erlend Elias: – Jeg var selv skeptisk til prideparaden
I løpet av dagen får politiet forhåpentligvis avhørt den pågrepne gjerningsmannen. På et tidspunkt får vi sannsynligvis vite hvorfor han angrep akkurat der han gjorde.
Men uansett årsak, så er det skeive miljøet rammet, og kontrasten mellom hvordan dagen skulle blitt og slik den blir er enorm.
For i dag skulle det ikke bare være «enda et» Pride-tog. I dag skulle 50 år med lovlig kjærlighet skulle feires.
Tenk det; for 50 år siden var Norge et av de landene der dette var kriminelt.
50 år er ikke veldig lenge.
Det er, skjønner vi når vi leser på sosiale medier, ikke nok til å få bukt med fordommer og utdaterte tankesett.
Det er, tydeligvis, ikke nok til at man kan få være den man er, leve som man vil, elske den man vil.
Bare gjerningsmannen har skylden for det som skjedde i natt. Men vi har et felles ansvar for at alle kan føle seg trygge, og ikke være redde for å være seg selv - enten det er hjemme, på bar eller på internett.
