Markavandrere har overnattet på Trantjern gård helt fra 1914 til 2005.

Da døde Solveig Ødegaard etter et langt liv i turfolkets tjeneste. Trantjern gård skal være det siste stedet i Marka hvor private tilbød overnatting til friluftsfolk. Den 44 mål store eiendommen har vært i samme slakt siden 1953, da Jevnaker Almenning solgte den. Den selges nå som dødsbo.

Markaforfatter Eva Huseby utfordret gjennom Aftenposten nylig Den Norske Turistforening og Skiforeningen til å komme på banen, for å unngå at det kom private investorer uten omsorg for markatradisjoner på banen.

Bildeserie

SE BILDENE: Slik er det ute og inne på Trantjern gård

Torsdag kveld bekrefter de imidlertid dette overfor samme Aftenposten. De ønsker å gå sammen om å sikre stedet for markavandrere.

Samarbeid om Trantjern

– Vi ønsker å bruke det til organiserte aktiviteter. Det kan for eksempel bli skikurs, skiskole eller leirskole. Eller en delvis betjent plass med fyr på peisen, kakao med krem og boller, sier generalsekretær Erik Eide i Skiforeningen til Aftenposten.

Facebook skriver foreningen:

«Dette er veldig spennende! Vi håper å et historisk samarbeid med DNT Oslo og Omegn om et godt tilbud til alle markafolk.»

DNTs hovedkonsept i Marka er ubetjente Markastuer, og det ønsker de også her.

– Vi har lenge ønsket oss et sted nordover i Marka mot Mylla, som vil bidra til å utvikle stinettet oppover mot denne flotte delen av Marka, sier Henning Hoff Wikborg, daglig leder i DNT Oslo og Omegn til Aftenposten.

Begge organisasjonene skal ha blitt kontaktet av private aktører som har lyst til å være med på å sikre stedet.

Gård, kurs- og overnattingsstedet ligger 542 meter over havet. Det er kort avstand til Mylla. Det er bilveg fra Olum eller Svenådalen i Jevnaker, som også er kommunen Trantjern gård har postadresse i – så vidt det er.

Ikke avgjort ennå

Megler Marius Storhaug hos Eiendomsmegler1 Hadeland hadde det travelt før helga med å ta kontakt med interessenter, for å fortelle at det uansett blir visning.

Han bekrefter at det har vært konkret interesse fra Skiforeningen og Turistforeningens side.

– Det er nesten 200 som har tegnet seg på navneliste og vi holder uansett visning søndag, som planlagt, forteller Rundhaug, som ikke ønsker å si noe konkret ennå rundt kjøp og salg.