Natalia (47) og Tomas (46) har allerede brukt mye energi og krefter på å gjøre Persbråten til et sted for gjester. Beliggenheten ved Runden på Bleiken og utsikt er der fra før, det samme er en spennende historie om stedet.

Ekteparet Thomassen kjøpte stedet i april i fjor, av Mari Toft og Per Helge Berrefjord.

LES OGSÅ: Nå er nonnenes feriehjem solgt – Mari og Per Helge flytter

Ønskedrømmen hytteutleie

Nå vaier et banner utenfor porten, med påskriften «Ønskedrømmen hytteutleie». Før korona-situasjonen førte til reiserestriksjoner, hadde vertene Natalia og Tomas rukket å ha gjester fra Sør-Korea, Ukraina, Russland, Frankrike, Sverige, England og USA, for å nevne noen land.

– Fra juli har vi kun hatt norske gjester. I dag får vi fem norske turister hit, forteller ekteparet når Hadeland er på besøk.

– Dette er et veldig spesielt sted, med en spennende historie. Her er det rester etter fire tusen år gammel kokegrop, sier Tomas.

– Og så har vi flott utsikt til en gammel vulkan, tilføyer Natalia og ser mot Brandberget.

Les også

Kunstnerboligen til Mari og Per Helge var i mange år feriehjem drevet av nonner

Økonom, byggteknolog og jurist

De bodde tidligere på Råholt og besøkte også Mari og Per Helge mens de sistnevnte bodde på Persbråten.

– Vi hadde ikke tanker om å kjøpe stedet da vi var her første gangen, sier Tomas.

Hun har mastergrad i økonomi og han er utdannet byggteknolog og jurist. De eier også selskapet Majster entreprenør AS, som tilbyr diverse tjenester innen bygg- og anleggsbransjen.

– Vi er nå engasjert i utbyggingen av et boligfelt på Hamar, som controller for HMS og byggekvalitet. Med vår bakgrunn er vi et ganske enestående firma i sitt slag, sier Natalia.

Mer kapasitet

På Persbråten kan de ta imot inntil ni gjester per gang. De tilbyr henting av togreisende på Bleiken og utenlandske turister på Gardermoen.

– Vi er i gang med å bygge et kjøkken og et bad til, for å få bedre kapasitet. Gjestene lager mat selv når de er her, forteller Natalia.

– Vi skal også restaurere bygget Rosendal, som ble flyttet hit fra Brandbu. Vi er i gang med det som skulle bli ei smie, men aldri ble brukt til det, før bygget ble flyttet hit. Vi har kontor der nå, sier Tomas.

De viser et koselig rom, med nylakkert gulv, og laftede vegger som nå tettes med lintau.

Skryter av naboer

Ekteparet er kunstnerisk anlagte. Tomas trives ved dreiebenk i eget uthus og lager bruksgjenstander, Natalia tegner og maler.

– Ellers har vi gjort mye, og gjør mye, ved egeninnsats på eiendommen. Vi har ryddet mye på uteområdet. Og så må vi skryte av fantastiske naboer, som er hjelpsomme, sier paret.

– Men vi har fått beskjed av en nabo med sau og en annen nabo som har geiter, at vi ikke får drive med det. Kanskje vi begynner med alpakka, sier Tomas og ler.

Det er som nevnt mange eldre gjenstander samlet på Persbråten. Tomas har en liten samling fotoapparat.

– Som dette, som må være verdens første lommekamera, et engelsk apparat fra 1907, viser Tomas.

Les også

Anders (37) og Anne Marthe (36) levde det hektiske storbylivet – nå har de kommet «hjem» og ordna seg gård på Jaren

Elg på besøk

I hagen er det flyttet 15 tonn jord og jevnet ut. Det er en kontinuerlig jobb, og en livsstil, å holde Persbråten i hevd.

– Se på utsikten. Vi kan se fjell i vest. Og så har vi elg i hagen som spiser av busker og rev og ekorn som kommer på besøk, sier Natalia, om ekteparet Thommasens drømmested.