Gå til sidens hovedinnhold

Når trollene våkner ...

Artikkelen er over 6 år gammel

Tirsdagens leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nett-troll har fått mye oppmerksomhet den siste tida. Flyktningkatastrofen i Middelhavet har bidratt solid til det.

Kommentarfeltene kokte, og utsagn ala «Bare la dem drukne» var hovedessensen i mange av kommentarene. VG valgte et utradisjonelt grep. De ringte noen av personene som har kommentert og ba dem om å utdype sine standpunkter. «Dette er personer som med fullt navn har gått inn i en løpende politisk debatt og gitt uttrykk for standpunkter som i hvert fall jeg mener er relativt inhumane, og da er det relevant å stille spørsmål ved om de står inne for dette», uttalte redaktør Torry Pedersen. Dette har møtt både applaus og kritikk. Vi velger applaus. Det var et modig grep som ansvarliggjør de som faktisk kommer med slike utsagn. Helt på sin plass.


I Fredrikstad har det også versert tilsvarende. Før helgen gikk treneren for Fredrikstad Fotballklubb (FFK) ut med en bønn om å få slutt på netthetsen mot spillere på hans lag. Et lag som sliter i motvind. Treneren sier hetsen tapper spillerne for energi, og hvis det er noe de trenger akkurat nå så er det energi. Det er heller ikke vanskelig å forstå. Visst må det tåles sterke meninger om fotball, prestasjoner og resultater. Men er det nødvendig å hetse, og å henge ut enkeltpersoner?


I et leserbrev i mandagens avis inviterer partisekretær i Arbeiderpartiet, Kjersti Stenseng fra Oppland, til dugnad for et godt ordskifte. Hun forteller om at eksempel fra landsmøtet i Arbeiderpartiet der Sandra Tønne entret talerstolen. Ei 20 år gammel engasjert dame fra Nordland som snakket om lokale forhold fra sitt hjemsted. Hvorpå en dreven, erfaren og voksen politiker skriver på sin Facebook-side «Tomme Tønner bråker mest». Skikkelig uelegant, og en hersketeknikk som fortjener motsvar. Rett og slett ufint.


Vi har troll på Hadeland også. Troll som bruker ordets makt på en slik måte at det sjikanerer, rakker ned på, mobber og kommer med påstander som ikke holder vann. Som i mangel på andre argumenter kan finne på å bruke kjønn, alder, utseende eller legning for å svekke den som kritikeres. Argumenter som kan oppfattes som sannhet fordi det er presentert med det sterkeste våpenet vi har, nemlig ord. Trykt eller uttalt.

Det er så ødeleggende, og til tider så skadelig, at det kan drepe ethvert ønske om å delta i samfunnsdebatten. Det triste er at argumenter som fortjener å bli besvart forblir uimotsagt fordi mange ikke orker belastningen med å møte de mest ytterliggående med gode argumenter. Derfor støtter vi hundre prosent oppfordringen om å stille på dugnad for et godt ordskifte. Alle synspunkter skal fram, og møtes med argumenter for og imot. På en saklig og ryddig måte.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.