Gå til sidens hovedinnhold

Nils Jørund Lieberg Stieng: Hvorfor får ikke gutta det samme tilbudet som jentene?

Artikkelen er over 2 år gammel

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Skolen i Norge skal være likestilt. Hvorfor har det seg da sånn at jenter får jentegrupper i niende klasse på Brandbu ungdomsskole med en psykolog – mens gutter ikke får noen hjelp med psykiske problemer som kommer naturlig på ungdomsskolen?

Hvis gutter skal få hjelp må de gå til helsesøster eller sosiallærer som ofte ikke er tilgjengelige. Gutter sliter mer på skolen, og det er mer selvmord blant unge gutter enn unge jenter. Jeg mener at både jenter og gutter bør få like mye og bra hjelp. Både gutter og jenter trenger psykisk og sosial hjelp på ungdomsskolen, men det er tydelig at Gran kommune ikke er enige.

Jentegrupper er en undervisning kun for jenter i niende klasse med en psykolog og en helsesykepleier. 

Det skal hjelpe med psykiske og sosiale problemer som jenter støter på i ungdomstiden. Alle jenter som vil kan delta i jentegrupper når de går i niende klasse, og det er et frivillig opplegg som innebærer taushetsplikt. Jeg mener at gutter bør få et liknende tilbud fordi gutter har minst like mange og store psykiske og sosiale problemer som jenter. Og gutter på trinnet er enig. De fleste jeg har snakket med skulle ønske det var et liknende tilbud for gutter. 

Hvorfor prioriterer skolen jentene?

Når man spør en ansatt på skolen hvorfor det har seg sånn at bare jentene får dette tilbudet er svaret at vi får bare så mange timer med en psykolog, og vi velger å prioritere jentene siden jenter sliter mer med selvbildet og sosiale problemer på ungdomsskolen.

Men er det virkelig sant at jenter sliter mer på skolen enn gutter?

Både jenter og gutter sliter med psykisk helse, og det er ikke en konkurranse om hvem som har det verst. Men det som er tydelig er at det er lettere for jenter å snakke om følelser og psykisk helse enn gutter, og gutter får dårligere karakterer og dropper oftere ut av skolen.

Dette har mye med psykisk helse å gjøre, og at skolen er bedre tilpasset jenter enn gutter. Jenter er generelt mer åpne om følelser enn gutter og de har lettere for å gå til helsesykepleier i timen og i skoletiden. For gutter kan det veldig ofte oppleves som flaut å gå til helsesykepleier og å komme tilbake til timen med en lapp sånn at alle i klassen vet hvor du har vært. Dette opplever selvfølgelig jenter også, men for dem som ikke tør å gå til helsesykepleier alene i timen har de et alternativt opplegg; jentegrupper som lar de sitte i en gruppe og snakke om problemer som tenåringer opplever.

Hva kan kommunen gjøre for å forbedre situasjonen 

Grunnen til at vi ikke har guttegrupper er ikke fordi skolen ikke vil gi oss det, tvert imot har helsesykepleieren på skolen vår sagt at hun veldig gjerne kunne hatt guttegrupper også, men problemet er tid.

Helsesykepleieren på skolen vår har bare en viss mengde tid og skolen har også bare en noen timer med psykolog de kan disponere. Så hadde vi hatt mer tid med helsesykepleier og flere timer med psykolog hadde jo selvfølgelig ikke guttegrupper vert et problem. Og for å få flere timer med psykolog og helsesykepleier trenger jo skolen selvfølgelig litt ekstra midler til å dekke kostnader.

Mitt håp er at kommunen skal vise at de virkelig bryr seg om oss ungdommer, gi oss litt midler til å dekke kostnader for guttegrupper sånn at alle, både gutter og jenter får en trygg og fin oppvekst. Guttegrupper trenger jo selvfølgelig ikke å være helt likt som jentegrupper, og det er mange alternative løsninger. Det viktigste er at gutter ikke blir helt overlatt til seg selv i ungdomsskolen, og at de får hjelp hvis det trengs.

Helsesykepleieren på skolen vår gjør en god jobb og har bra ekstratilbud og muligheter til å nås også etter skolen gjennom Snapchat og chat på nett, og gjennom helsestasjonen for ungdom.

Kompromiss

Hvis kommunen ikke vil støtte ett forslag om guttegrupper, og de ikke vil gi oss penger, så er det en annen mulighet. Når jentene har jentegrupper kan guttene ha ett alternativt opplegg med læreren de har den timen.

Dette kan være alt fra sosialt opplegg til undervisning om hvordan man kan takle problemer, og hva man bør gjøre hvis man opplever for eksempel sosial angst. Dette opplegget vil jo selvfølgelig ikke være like bra som ett opplegg med psykolog og helsesykepleier, men det er bedre enn ingenting og jeg mener det ville hjulpet gutter som opplever problemer. 

Min konklusjon

Brandbu ungdomsskole trenger et opplegg for gutter liknende det for jenter i niende klasse og det kommer aldri til å bli noe av uten støtte fra kommunen.

Hvis dere ikke vil bruke penger på å passe på at også gutter får en trygg og fin oppvekst i Gran så bør dere i det minste kreve at skolen vår gir oss et alternativt opplegg som vil sikre at ikke gutter blir overlatt til seg selv.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.