I NM i rallylydighet skal 450 bikkjer vise at de kan mer enn å gi labb og sitte på kommando

ALT ER KLART: NM-komiteen bestående av Trine Lill Hamar (til venstre), Thomas Høkonsløkken, Marthe Helene Tøfte, Nina Tandberg gleder seg til NM i rallylydighet på Jevnaker. Foto: Privat

ALT ER KLART: NM-komiteen bestående av Trine Lill Hamar (til venstre), Thomas Høkonsløkken, Marthe Helene Tøfte, Nina Tandberg gleder seg til NM i rallylydighet på Jevnaker. Foto: Privat Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Fristil, lydighet og agility er tre av grenene hvor hundene skal vise seg fram under NM i rallylydighet. – Her skal de firbeinte vise at de er både kloke, spenstige og lydige, og publikum vil bli overrasket over hvor mye disse bikkjene kan, sier Thomas Håkonsløkken.

DEL

JEVNAKER: Lunbyingen er leder i arrangørklubben Hadeland Hundeklubb, og også leder i NM-komiteen. 450 bikkjer fra de fleste raser er påmeldt til maratonkonkurransen på Jevnaker stadion. Med seg i staben har han Nina Tandberg, Trine Lill Hamar, Marthe Helene Tøfte og Katrin Minde.

Hadeland Hundeklubb ble tildelt NM så sent som i januar, og har de siste månedene jobbet hardt for å bli klare til helgens begivenhet.

Norgesmesterskapet starter med kvalifisering lørdag og finaler søndag. Det konkurrerres i klassene nybegynner, 1, 2 og elite. Mesteren kåres i eliteklassen, som er den eneste med finaler. Flere av de lokale utøverne er debutanter, spesielt i de yngste klassene.

– Før lørdagens kvalifisering starter vi med et åpningsshow som vi er stolte av. Her er det vår egen barne- og ungdomsgruppe som skal opptre, sier NM-komiteens leder Thomas Håkonsløkken.

To forhåndskvalifisert

Nina Tandberg med sin border collie og Karianne Johansson med en jaktgolden er forhåndskvalifisert til søndagens finaler. I tillegg deltar Hadeland Hundeklubb med nærmere 20 deltakere, og man håper at minst et par av dem skal gå til finalen.

Nina Tandberg og Karianne Johansson er to av 50 ekvipasjer som er forhåndskvalifisert til finalene. I tillegg er det ti ledige plasser blant de 90 som skal ut i kvalifisering.

– Vi lover et fantastisk arrangement hvor hundene vil vise seg fra sin beste side hva triks og lydighet angår, sier Thomas Håkonsløkken.

Ny sport

Rallylydighet er en norsk hundesport som feirer tiårsjubileum i år. Konkurransen består av tre grener, som er fristil, lydighet og agility. Konkurransen består av mye mer enn å gi labb og sitte på kommando.

Thomas Håkonsløkken forklarer her hva hundene skal igjennom i de forskjellige øvelsene:

– Fristil er lek og moro hvor hunden eksempelvis utfører dans og forskjellige triks. Lydighet består av øvelser som hundene skal gjøre på kommando. I agility skal de gjennom en hinderløype hvor de skal hoppe og gå over hindere og gjennom tunneler. Her er det også maksimaltid som ikke må overskrides.

Håkonsløkken forteller at rallylydighet har tatt helt av i Norge de siste årene.

– Dette er en sport som setter familiehunden i fokus. Her kan man delta med den bikkja man har, og det spiller ingen rolle om den er stor eller liten, tung eller lett. Border collie, jaktgolden, berner sennen og boxer er i flertall, men dominerer ikke.

Artikkeltags