NM-skigardene er i ferd med å ta form. Den kuleste står nok på Lygna.

Randsfjordmuseene har tatt initiativ til å lage fire helt forskjellige skigarder i forbindelse med det nært forestående norgesmesterskapet på Lygna. Utgangspunktet er det samme; gamle ski som skal dekoreres på ulike måter.

Glasslåvekunstnere har pyntet en kunstskigard på Granavollen, Brandbu bygdekvinnelag har laget en tradisjonsskigard i Brandbu, voksenopplæringen i Gran og Lunner skal snart gå løs på mangfoldskigarden på torget i Gran og Ung Hadeland fikk ansvaret for å pimpe opp graffitiskigarden som skal stå på skistadion.

– Moro å bidra til NM

– Kjempegøy og veldig kult. Det er moro å være med og bidra litt til ski-NM, sier Jonas Wollseth Bredesen (15) fra Harestua.

– Et fantastisk opplegg, synes Nicolay Jørgensen (14) fra Gran.

Det var de to som fikk æren av å spraymale skigarden på Lygna, noe de brukte et par formiddagsøkter på.

– Jeg har tagga litt før, sier Jonas, mens Nicolay er helt fersk i faget.

Fersk er slett ikke veileder og medtagger Andreas Kopperud fra Jaren. Han er streetart- og graffitikunstner, opprinnelig fra Oslo.

– Dette er et kult prosjekt. Det er ikke alle som driver med fotball og håndball. Jeg jobber mest med store flater ellers, og har aldri malt ski før. Vi bare kjører på med farger og har det moro. Dette blir veldig bra, mener han.

Lilla Gullen-ski

Lite ante vel Barbro Kvåle, Odd Martinsen, Tore Gullen og de andre bidragsyterne til skigarden om at deres gamle ski skulle bli lilla eller blå med røde prikker.

– Dette blir fargerikt og kjempekult. Skigardene pynter opp og skaper stemning. Tanken bak prosjektet er å inkludere folk, vise mangfoldet på Hadeland og gi gamle ski nytt liv, sier May-Iren B. Jørgensen fra Randsfjordmuseene.

De fire skigardene skal stå der de er til NM er ferdig, og så skal de flyttes til Hadeland folkemuseum.

Graffiti-workshop

Ung Hadeland skal også pynte bakveggen på en scene som skal stå på Lygna under NM.

– Den skal vi lage på en graffiti-workshop hvor vi har fem påmeldte. Andreas (Kopperud) skal være veileder også der. Vi skal i tillegg dekorere en vegg på ungdomsklubben på Frøystad, og en vegg på folkemuseet i forbindelse med en stor utstilling som blir åpnet der til sommeren, forteller Inger Reidun Fleischer i Ung Hadeland.

Her kan du lese alt om NM på Lygna